Sex stycken elbilar i final till Årets bil i Europa 2022

Årligen enas ett 60-tal motorjournalister runtom i Europa om en bil som får utmärkelsen Årets Bil. Vinnaren utses i februari nästa år – men redan nu har förarbetet startat.

Nu har jurymedlemmarna valt ut sju stycken finalister som ska tävla om den anrika titeln. I år är det rekordmånga elbilar bland finalisterna. Hela sex stycken, vilket kan jämföras med två elbilar i fjol.

Hela listan med finalisterna kan du se nedan. I samband med bilmässan i Geneve som äger rum februari kommer vi få reda på vilken bil som blir Årets Bil 2022.

Cupra Born

Det unga varumärket Cupra är en avknoppning från Seat som samlar sportiga och kraftfulla bilmodeller. Den lilla elbilen Cupra Born kan närmast beskrivas som en sportigare version av Volkswagen ID.3.

Ford Mustang Mach-E

Pressbild: Ford

Fords första stora satsning på en elbil blev Ford Mustang Mach-E. Åsikterna går isär om huruvida man ”får” bygga en Mustang som är både eldriven och suv. Men Fords skapelse tog sig till final.

Hyundai IONIQ5

Sydkoreanerna kan bygga elbilar. Det har Hyundai bevisat med effektiva Hyundai Kona Electric. Nästa stora satsning var den vågade designade IONIQ5 som nu tagit sig vidare till finalen i Årets Bil.

Kia EV6

Hyundais koncernsyskon Kia har gjort samma resa som syskonmärket. Man har varit framgångsrik i sin satsning på elbilar. Nu fortsätter man och lanserar något som är snäppet vassare. Den satsningen tog Kia EV6 till final.

Renault Megane E-Tech

Efter succén med Renault Zoe presenterade den franska tillverkaren för ett år sedan Renault Mégane E-Tech. En modern och praktisk SUV med säljstart nästa år. Det är den elbil bland de nominerade som vi vet minst om idag. Leveranserna ska starta nästa år.

Skoda Enyaq iV

Pressbild: Skoda

Som andra elbilen från Volkswagen-koncernen bland finalisterna finns Skoda Enyaq iV. Den populära suvmodellen är bland de elbilar bland finalisterna som funnits tillgängliga för leverans längst. Motorförarnas Helnykterhetsförbund utsåg Enyaq till Årets familjebil 2021. Nu hoppas Skoda på titeln Årets Bil Europa.

Peugeot 308

Den sjunde bilen på listan är en bil med förbränningsmotor. Det handlar om bilen Peugeot 308. Den kommer dock som elbil längre fram, skriver Peugeot i en pressrelease i samband med utmärkelsen som finalist.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.