Kyla och snö innebär ökad förbrukning. I genomsnitt kan en elbil tappa runt 20 procent i räckvidd vid noll grader jämfört med på sommaren. Under ännu tuffare förhållanden kan det bli mer. Egentligen är det väl inte något större bekymmer med god tillgång till laddinfrastruktur, men ibland kan man vilja hushålla med energin i elbilen.
En av förklaringarna till den ökade energiökningen under vintern är att jonerna i litiumjonbatterier helt enkelt får svårare att röra sig när batteriet blir nedkylt. Då måste elbilen lägga mer energi på att värma upp batteriet istället för att driva elbilen framåt. Dessutom ökar snö och slask rullmotståndet.
1. Se till att elbilen är varm inför resan
Innan det är dags att åka iväg på en resa så kan det vara en god idé att förvärma din elbil – och göra det medan den är ansluten till en laddare. De flesta elbilarna kan idag både förvärma kupén och batteriet.
Om du förvärmer elbilen när den är ansluten till laddaren tar du energin från elnätet, istället för batteriet. Det ger dig ett försprång när det är dags att åka.
En god idé kan också vara att parkera elbilen inomhus i ett varmare garage. Då är elbilen alltid rätt tempererad inför en resa.
2. Håll elbilen fri från snö

Det är aldrig en god idé att köra runt med ett tjockt snötäcke på din bil. Dels kan snön flyga av under färden och ställa till det i trafiken, men stora snömängder kan också påverka aerodynamiken. Till skillnad från en bil med förbränningsmotorer kan stora snömängder samlas runt din elbil då den inte har någon motor som skapar spillvärme som värmer upp karossen.
Under längre perioder av minusgrader kan stora snömängder samlas i hjulhus, underrede och andra öppningar på elbilen. Om det blir ohanterbart att hålla borta snön kan det vara en god idé att hitta ett garage med plusgrader där snön kan smälta bort.
Håll också ett öga på laddporten, så den inte får snö eller issamlingar som kan försvåra tillgången till den. Speciellt klurigt kan det vara runt nollan när vatten får möjlighet att frysa. Om din laddport är utsatt kan det vara en idé att investera i ett snöskydd till laddhandsken.
3. Ladda inte ur batteriet

Undvik att ladda ur ditt batteri fullständigt under vintern, och parkera inte heller elbilen ute med för låga batterinivåer. Din elbil har ett inbyggt batterihanteringssystem (BMS) som reglerar temperaturen i batteriet.
Om BMS:en inte har tillräckligt med energi blir batteriet nedkylt och de små marginalerna som eventuellt fanns kvar kan också bli otillgängliga i det nu kalla batteriet. Undvik därför att parkera utan tillgång på laddning med nivåer under 15-20 procent.
Det kan också vara klokt att ha en extra marginal när du ger dig ut på långresor. Om det precis är möjligt att köra en viss sträcka på en laddning under sommaren, så kommer det gå åt mer energi på vintern. Planera in ett extra laddstopp på långresan om marginalerna börjar bli små. Trafiken är mer oförutsägbar på vintern och om du fastnar i köer eller tvingas köra omvägar är det bra med marginaler.
4. Värm passagerarna inte kupén
En elbil har ingen förbränningsmotor vars spillvärme kan användas för att värma upp kupén. Därför har elbilar istället en värmepump eller kupévärmare som tempererar kupén. Den förbrukar en viss mängd energi.
Mer energieffektivt kan vara att begränsa användandet av kupévärmaren genom att ställa ner klimatanläggningen någon grad. Istället kan man i större utsträckning använda stolsvärmen och rattvärmen för att värma passagerarna. Dessa är mer energieffektiva.
5. Rätt däcktryck
Snö och slask orsakar ökat rullmotståndet. Det gör också dåligt pumpade däck. När temperaturen sjunker ute blir luften i däcken kallare och däcktrycket minskar. Tänk därför på att kontrollera däcktrycket i takt med att temperaturen ute sjunker.
6. Kör med Eco-läget
Alla elbilar har idag ett Eco-läge som begränsar kraften du kan ta ur elbilen. Det gör det möjligt att hushålla med energin ytterligare. Ett sådant här läge brukar begränsa accelerationen men också förbrukningen på klimatanläggningen till viss del.
Det kan också vara klokt att använda Eco-läget för att begränsa motoreffekten när underlaget är dåligt. Det gör det enklare att köra lugnt och säkert på isiga och snöiga vägar.
Kommentera