Seat ställer om för att tillverka små elbilar i Spanien

2025 ska Seat starta tillverkningen av den lilla elbilen Cupra UrbanRebel. Nu investerar Seat närmare 3 miljarder euro i sin fabrik i Martorell där UrbanRebel och andra mindre elbilar från Volkswagen-koncernen ska tillverkas.

Fabriken i Martorell kommer att bli en av koncernens produktionsnav för mindre elbilar för stadsmiljöer, som Volkswagen grupperar under samlingsnamnet ”Small BEV”.

Fabriken i Martorell har en lång historia av att tillverka små bilar. Den första modellen som rullade ut från fabriken för 30 år sedan var Seat Ibiza.

Idag arbetar 12 000 personer i produktionen. Företaget har aktiverat en omfattande utbildningsplan i syfta att ställa om och stötta organisationen genom förändringarna som elektrifiering medför.

– Vår ambition är att producera elfordon tillverkade i Spanien från 2025 och som en del av denna transformation kommer Martorell även tillverka Cupra UrbanRebel. Tack vare detta projekt, det viktigaste för vårt företag under de kommande åren, kommer våra anställda och fabriken att börja en ny era, säger Markus Haupt, Executive Vice-President for Production and Logistics på Seat.  

Cupra UrbanRebel mäter 4,03 meter i längd vilket gör den ungefär lika stor som en Volkswagen Polo. Koncepetbilen är framhjulsdriven och har en motor med en effekt på 166 kW (226 hk). Sprinten 0–100 km/h ska den klara på 6,9 sekunder och räckvidden ska vara upp till 440 kilometer.

Volkswagen-koncernen har under de senaste åren visat koncept på fem små elbilar. Dessa inkluderar Cupra UrbanRebel men också Volkswagen ID. Life samt små elbilar från Skoda, Audi och Seat. Mer om koncernens små elbilar kan du läsa här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.