Planen: Tre miljoner små och billiga elbilar på fem år – från Volkswagen, Cupra och Skoda

Volkswagen-koncernen planerar att bygga tre miljoner små elbilar i Spanien mellan 2025 och 2030. Det beskedet kom Seats VD Wayne Griffiths med under onsdagen.

Det är Seat som kommer att vara ansvariga för produktionsanläggningarna som kommer ligga i Martorell och Pamplona i Spanien. Bland modellerna som kommer rulla ut från fabrikerna finns det nyligen visade konceptet Volkswagen ID. 2all.

Från Seats avknoppade prestandamärke Cupra kommer den lilla elbilen UrbanRebel. Den kommer att vara klar till 2025 samtidigt som de första VW ID. 2all rullar ut från fabriken.

– Vi har en tydlig vision och ett motiverat team som är fast beslutna att få denna omställningen att hända. Vår ambition för Martorell är att ha en produktionskapacitet på 500 000 elbilar per år. Och sammanlagt beräknas vi producera tre miljoner små elbilar fördelat över Martorell- och Pamplona-fabrikerna mellan 2025 och 2030, sa Wayne Griffiths i samband med dagens mediakonferens.

Volkswagen-chefen Thomas Schäfer flikar in:

– Vårt mål är att göra elbilar tillgängliga och Seat spelar en avgörande roll i detta. Det kommer att göra Seat till den nästa största biltillverkaren i Europa.

I planerna finns också ytterligare två modeller. Dels en liten suv från Skoda samt ytterligare en liten elbil från Volkswagen. Samtliga fyra elbilar kommer att vara baserade på instegsplattformen MEB Entry från Volkswagen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.