Seat satsar 7 miljarder euro på att elektrifiera Spanien – elbilarna kommer från Cupra

Spanska biltillverkaren Seat har idag under en pressträff presenterat sina planer framåt. Skiftet till elbilar i kombination med digitaliseringen är numera en av de främsta prioriteringarna för Seat. Dessutom ska man få prestandamärket Cupra att växa.

– Spanska bilindustrins skifte till elbilar måste ske nu, det finns ingen plan B, sa Wayne Griffiths, VD för Seat under pressträffen. Samtidigt uppmanar han spanska myndigheter att ta till medel för att påskynda omställningen då Spanien ligger långt under EU-snittet.

– För fem år sedan var elektrieringen inte ens på agendan. Men med de kriser (red. anm. covid, komponentbrister, m.m.) vi lever med nu har påskyndat skiftet med minst tio år. Något jag aldrig hade kunnat föreställa mig när jag började på Seat, berättade Wayne.

Seat och Volkswagen-koncernen har för avsikt att mobilisera över 7 miljarder euro för att elektrifiera Spanien som en del av sitt engagemang i landet och för att utveckla elbilen. Målet är att göra den iberiska halvön till ett europeiskt elbilsnav och bygga upp en produktionsanläggning för battericeller.

– I Valencia kommer vi att bygga upp inget mindre än nästa generations cellproduktion: en standardiserad fabrik som tillverkar Volkswagens avancerade enhetliga cell och försörjs med förnybar energi, vilket möjliggör en hållbar batteriproduktion. Och det kommer att skapa en stark dragkraft i hela värdekedjan för batterier i Spanien och i andra länder, sa Thomas Schmall, ledamot i Volkswagen AG:s styrelse och styrelseordförande för Seat.

Elbilar från Cupra

Under pressträffen kom inga överraskningar med nya elbilar. Just nu har man endast två offentliggjorda satsningar inom Seat – och båda av dessa genomförs inom märket Cupra.

Från Seat finns ännu inga offentliggjorda planer på någon helt eldriven modell även om det sannolikt kommer längre fram. Under pressträffen bekräftade Seat de två Cupra-modellerna och tidsplanerna för dessa.

Den ena är Cupra Tavascan. En stor SUV med lansering 2024. Efter det kommer man att lansera en elbil helt anpassad för stadsmiljöer. Den modellen får namnet Cupra UrbanRebel och ska komma 2025.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.