Seat får rollen att bygga delar till små och billiga elbilar

Spanska biltillverkaren Seat som är en del av Volkswagen-gruppen får en viktig roll i att producera komponenter till framtidens små kompakta elbilar. Planen är att produktionen ska starta 2025, meddelar Seat.

Seat har som mål att bli en europeisk hub för elbilar och beslutet att bygga om produktionsanläggningen i Barcelona ska säkra det målet och dessutom ge de anställda en långsiktig trygghet.

Bland komponenterna som är planerade för de kompakta elbilarna nämner Seat bland annat boxen som omsluter batteriet, batterikylningsmoduler och aluminiumhöljet kring elmotorerna.

– Tilldelningen av nya komponenter bekräftar återigen Seat och Volkswagen-koncernens engagemang för att trygga jobb och att hitta alternativ som säkerställer framtiden för Seat Components, säger Markus Haupt, chef för logistik och produktion hos Seat.

Volkswagen-koncernen har flera planer på flera små kompakta elbilar. Det längst gångna konceptet är Cupra UrbanRebel som ska komma runt 2025. Avbildat ovanför. Konceptet är framhjulsdrivet, har en motor på 166 kW (226 hk) och en räckvidd på upp till 440 kilometer.

Även Volkswagen, Skoda, Audi och Seat har visat upp tidiga koncept på små kompakta elbilar. Målet är att erbjuda ett utbud av elbilar med ett pris som startar vid 25 000 euro.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.