Se filmen när en elbil sätter banrekord på Nürburgring

En elbil innehar nu banrekordet på den klassiska banan Nürburgring. Nürburgring är en av de mest prestigefyllda tävlingsbanorna i världen och anses också vara en av de svåraste att bemästra. Banan ställer höga krav på både bil och föraren.

Det är den kineiska uppstickaren Nio som tillverkat en eldriven supersportbil i kolfiber. Bilen som företaget kallar för EP9 får kraften från fyra elmotorer. Motorerna har en totalt effekt på 1 megawatt och vilket motsvarar ungefär 1360 hästkrafter och 1480Nm.

Den är byggd för bankörning och vardagsbruk. Vid vardaglig körning ska den ha en räckvidd på upp till 40 mil. Bilen går att ladda via sladd, precis som en vanlig elbil men vid bankörning går det att byta ut hela batteriet med enkelhet. Ett byte ska ta 8 minuter.

Imponerande prestanda

Bilen gör 0-200km/h på 7,1 sekunder och har en topphastighet som når upp till 313 km/h. Vingen bak till på bilen fälls ut i höga hastigheter och gör dubbelt så mycket downforce än en Formel 1-bil. Bilen skulle kunna köra i taket av en tunnel. Med hjälp av den downforcen klarar bilen av att ta kurvorna i Nürnburgring i 235km/h.

Bilen kommer dock inte kunna räkans som en serietillverkad bild, då endast 16 exemplar kommer tillverkas och prislappen räknas bli 13 miljoner kronor, per bil.

Tiden? Jo, 6 minuter och 45 sekunder och 9 hundradelar.

Se filmen på EP9:s färd

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.