Scania visar upp ellastbil för regionala transporter

De helt eldrivna lastbilarna blir fler. Nu presenterar Scania en första helelektrisk lastbil som lämpar sig för regionala transporter. Lastbilarna Scania 45 R och 45 S ska kunna dra upp till 64 ton i tågvikt.

De är utrustade med ett batteri på 624 kWh vilket ska ge en räckvidd på upp till 320 kilometer vid maxlast och en fart på 80 km/h på motorväg. Lastbilarnas elmotor har en effekt på 410 kW (vilket motsvarar 560 hk).

Snabbladdning med en kapacitet på 375 kW ska kunna ladda lastbilarna med upp till 270 till 300 kilometer på en timma. Mest optimal blir användningen om lastbilarna kan ladda vid terminalerna, eller när föraren tar sin obligatoriska rast.

Produktionsstarten är dock långt bort. Den är planerad till fjärde kvartalet 2023. Scania uppger inga priser, men lyfter fram ett en investering i en eldriven lastbil ska matcha totalekonomin för en diesellastbil.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.