Scania i intervju: Utvecklingen av el-lastbilar går snabbare än väntat – tung trafik redan 2023

Pressbild: Scania

Scania är positivt överraskade över hur snabbt utvecklingen av elektriska drivlinor och ellastbilar går framåt. Det framgår i en intervju av Sveriges Radio med Scanias vd Christian Levin

Intresset för ellastbilar hos märkets kunder växer också snabbare. Redan 2023 tror Christian att vi kommer att få se tunga långtradare som går helt på eldrift. Det är ett par år tidigare än vad Scania ursprungligen planerat för. I intervjun framgår det att Scania kommer kunna tidigarelägga flera produktlanseringar.

Även batteriutvecklingen har gått snabbare framåt än väntat med bättre batterier med längre livslängd och bättre kapacitet. Initialt hade Scania dessutom räknat med att batterierna i lastbilarna inte skulle hålla och behöva bli utbytta. Det har utvecklingen också förhindrat.

– Vi hade också tänkt oss att de här battericellerna kommer inte hålla speciellt många år utan man kommer att få behöva byta. Men det har vi fått revidera. Det är nu goda chanser att batterier håller lika länge som fordonen, säger Christian i intervjun.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.