Saudisk fond vill miljardsatsa i Tesla – och hjälpa dem från börsen

Foto: Tesla

I förra veckan kunde vi skriva om att Elon Musk hade planer på att köpa tillbaka Tesla från börsen – det meddelande han via ett Twitter-inlägg. Det för att Tesla återigen ska kunna fokusera långsiktigt på att påskynda omställningen till en värld med elbilar och inte bara jaga positiva siffror i samband med kvartsrapporter. Man vill också undvika de strikta reglerna som gäller för börsbolag.

Då sa Elon Musk att han ville erbjuda aktieägaren $420 per aktie och att finansieringen redan var klar. Det väckte många frågor. Nu kommer några ytterligare svar i ett blogginlägg hos Tesla. Där skriver man att finansiären är en saudisk fond som vill göra sig mindre beroende av olja. Redan idag äger fonden 5% av Tesla via köp på börsen.

Det är Elon Musk som samtalat med Vd:n för fonden under en tid – och så sent som i juli fick Elon positiva signaler om att man var beredd att investera med tillräckligt mycket kapital för att få Tesla från börsen. Kort därefter gjorde Elon sitt uttalande på Twitter.

Nästa steg

Ett genomförande kan påbörjas först efter en omröstning hos aktieägarna. En process som enligt uppgifter ska föranledas med information till aktieägare och en möjlighet att gå in som privata investerare. Elon Musk räknar med att två tredjedelar skulle hänga med in som privata investerare, resten skulle sedan fonden bidra med.

”Ett privatägt Tesla skulle vara en enorm möjlighet för oss alla. Oavsett så ser framtiden ljus ut och vi fortsätter kämpa för att uppnå vårt mål” avslutade Elon Musk sitt meddelande i förra veckan.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.