När regeringen presenterade den nya skrotningspremien för att driva på försäljningen av elbilar var det många som lyfte på ögonbrynen. Det eftersom den var så uppenbart felriktad. Den som gjorde sig av med en skrotbil och köpte en ny eller begagnade elbil kunde få en bonus på 10 000 kronor.
Kritikerna mot nya skrotningspremien menade att få människor som kör runt i en gammal skrotbil skulle köpa en elbil. Dessutom måste bilen fortfarande vara relativt nybesiktad och vilket gör att ”skrotbilens” värde överstiger bonusen.
Regeringen hade budgeterat för 5000 ansökningar per månad under 2024 från och med augusti, och under den första månaden beviljades endast 28 ansökningar. Nu kritiserar konsumentorganisation M Sverige premien:
– Skrotningspremien är ett monumentalt feltänk. Med tanke på den tokiga utformningen var det förutsebart att intresset skulle vara svalt. Det är inte samma konsumenter som skrotar en bil för att få 10 000 kronor till nästa bilköp, som köper en elbil för flera hundratusen kronor, säger Carl-Erik Stjernvall, hållbarhetsansvarig på Riksförbundet M Sverige.
Den låga premien ger i princip ingen subvention alls menar Carl-Erik:
– Att villkora stödet med att den som skrotat sin bil måste köpa eller leasa en elbil gör upplägget svårt att förstå. 10 000 kronor är bara en bråkdel av priset på en elbil, det faller nästan inom prutmånen, eller motsvarande en rabatt på 277 kronor i månaden på en bil som kostar allt mellan 4 000 och 10 000 i månaden att privatleasa. Det är inte en subvention värd namnet, säger Carl-Erik Stjernvall.
Riksförbundet M Sverige anser att skrotpremien på 10 000 kronor ska gälla utan villkor. Dessutom vill man se en elbilsbonus i nivå med den förra för att ge fler konsumenter som vill köpa elbil den förutsättningen. Sedan klimatbonusen försvann för två år sedan har försäljningen av elbilar till privatpersoner minskat kraftigt.
– Att satsa på ett billigt och ineffektivt system kommer aldrig att minska vägtrafikens utsläpp i samma utsträckning som ett genomtänkt och effektivt alternativ. Det vi sparar på kort sikt i subventioner kan kosta oss svenskar mångdubbelt mer i framtiden när utsläppen ökar på grund av färre elbilar och en högre efterfrågan på fossila bränslen. Det är dålig hushållsekonomi, avslutar Carl-Erik Stjernvall.
Kommentera