Så svårt har Tesla Model X för att rulla runt

Amerikanska säkerhetsinstitutet NHTSA har testat Tesla Model X i ett rullningsprov. Genom att i varierande hastigheter skicka ut en bil i sidled in i en sandlåda undersöker hur lätt en bil tenderar att rulla runt.

Generellt sett har större SUV:ar höga tyngpunkter och är kanske mer benägna att slå runt än en mindre och lägre bil. Men Tesla Model X är ett undantag. Testet (se viden nedan) utförs i tre hastigheter och inget får bilen att rulla runt.

Svaret ligger så klart i Teslas konstruktion, och något som är gemensamt för många elbilar. Batterierna och elektroniken ligger i golvplattan, vilket sänker tyngdpunkten på bilen avsevärt. Se videon nedanför på testat som utförs. Information om hastigheter eller liknande är inget som offentliggjorts i samband med videon.

Förövrigt kan det nämnas att bilen fick fem stjärnor i alla kategorier hos NHTSA och är därmed klassetta i sin kategori. Tidigare klassettan var både förra och denna generationen av Volvo XC90 som nu får se sig slagen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.