Volvo Cars är en av alla biltillverkare som satsar på teknik för dubbelriktad laddning. Hösten 2023 startade man ett nytt energisamarbete tillsammans med Göteborgs Energi för att utforska tekniken och testa den i hemstaden Göteborg.
– Med dubbelriktad laddning kan du använda ditt bilbatteri som en extra energikälla, till exempel för att ge ström till ditt hem, andra elektriska enheter eller en annan elektrisk Volvo-bil, berättade Alexander Petrofski, chef för Volvo Cars Energy Solutions förra året.
Med dubbelriktad laddning finns också V2G (Vehicle-to-Grid) vilket innebär att man kopplar upp elbilen till elnätet. Nu berättar Volvo att man är redo att börja koppla upp bilar till elnätet innan slutet på detta året. Först ut med stöd för tjänsten är den nya suven Volvo EX90, skriver GP. Men det är också något som kommer på Volvos framtida bilmodeller. Bilägaren behöver sedan bara en särskild laddbox som Volvo tillhandahåller.
Med sitt stora batteri på 111 kWh kommer en Volvo EX90 kunna erbjuda betydligt mer energi än många av de mindre lagringssystemen som villaägare idag kan ha hemma. Oavsett om det är för att lagra energi från de egna solpanelerna eller för att vara med och balansera elnätet. Men Volvo kommer också att lansera ett eget hemmabatteri nästa år som en del av sina energilösningar.
Då ser Volvo att både bilarna och hemmabatterierna kan ha en betydande effekt på balanseringstjänster i elnätet.
– Kan vi styra en effekt på 100 megawatt från 10 000 uppkopplade Volvo-bilar upp och ned i nätet, då kan de veta att kl 8 på morgonen när alla i Göteborg kopplar på kaffekokaren och det är mörkt och alla lampor tänds, så slipper energileverantörerna ringa till Karlshamn och be dem koppla på Karlshamnsverket. Då kan de ringa till Volvo så kan vi styra det via alla våra uppkopplade kunder i stället, summerar Erik Severinson, strategi och produktchef på Volvo Cars för tidningen.
Fotnot: Egentligen har det oljeeldade kraftverket i Karlshamn inte startats igång en endaste gång som kraftreserv för svensk del under de senaste 10 åren, uppmärksammar motorjournalisten Peter Esse. Volvos exempel är däremot ett ganska målande exempel på styrkorna med V2G.
Kommentera