Så ska Volvos eldrivna lastbilar låta i låga hastigheter

Elbilar ska i låg hastighet ge ifrån sig en dovt framfartsljud som uppmärksammar omgivningen om att den är i rörelse. Det hela är för att skydda oskyddade trafikanter i omgivningen.

Samma ljud måste också finnas i eldrivna lastbilar som annars också i låga farter kan vara helt ljudlösa. Detta är något som Volvo Lastvagnar har arbetat med under en längre tid.

Idag har man släppt en kortare video som visar hur lastbilarna kommer att låta. Det finns ljud som indikerar både ökande och minskade fart, men också ljud för tomgång och back. Du kan höra hur Volvos eldrivna lastbilar kommer låta i videon nedan:

– Eldrivna lastbilar kommer att bli alltmer vanliga i trafiken. Genom att addera ljuden i det akustiska systemet för uppmärksamhet för våra ellastbilar, är vi mycket stolta över att kunna kombinera vår spännande resa mot noll avgasutsläpp med vår långsiktiga ambition om noll olyckor, avslutar Anna Wrige Berling. 

Ljudvarningssystemen i nya elfordon heter Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS). Lagkravet är att alla nya fordon efter 1 juli 2021 måste ha en viss bullernivå i hastigheter under 20 km/h. Om fordonen är för ljudlösa måste de de förstärkas med en extern högtalare. Ljudet behöver indikerera rörelse, och ska öka när fordonet accelererar. Vid 20 m/h ska ljudet uppgå till 56 decibel.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.