Så ska Volkswagen ID.3 låta i låga hastigheter

Sedan ett tag tillbaka finns det ett regelverk som bestämmer att de annars tysta elbilarna måste ge ifrån sig ett artificiellt ljud i låga hastigheter. Ljudet kallar man för Acoustic Vehicle Alert System.

Det finns för att underlätta för fotgängare och andra oskyddade trafikanter. Framförallt har föreningar som arbetar för synskadade varit direkt pådrivna. Enligt regelverket ska det alltid finnas ett ljud vid hastigheter under 30 km/h.

Det ska också vara tydligt om bilen ökar eller minskar sin hastighete. Nu har Volkswagen för första gången visat upp (ursäkta oss… spelat upp) sitt ljud för omvärlden.

Till sin hjälp hade man den ungersk-tyska kompositören och musikproducenten Leslie Mandoki som tonsatte modellen. Nedan kan du höra ljudet:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.