Skogsbruket står idag för närmare 20 procent av landets godstransporter på de svenska vägarna vilket gör sektorn till ett av landets största köpare av vägtransporter med omkring två miljoner transporter årligen. Nu ska det undersökas hur dessa transporterna kan bli eldrivna.
Det hela ska göras möjligt genom projektet TREE som är finansierat av Vinnova. En en normal virkestransport väger i snitt 64 ton med ett medeltransportavståndet på runt 90 kilometer. Det ger goda förutsättningar till att elektrifiera stora delar av sektorn.
I samarbetet ingår forskningsinstitutet Skogforsk, Scania, fem skogsbolag, transport- och teknikföretag samt flera forskningsaktörer.
– Skogsbruket har höga ambitioner att sänka koldioxidutsläppen och då blir elektrifieringen avgörande. Samtidigt är transporter av skogsråvara ett utmanande segment att elektrifiera på grund av den yttre miljön, fordonens tyngd och robusthet samt att virket hämtas i skogen, ofta långt ifrån tätorternas infrastruktur. Projektet har hög komplexitet, säger Anna Pernestål, forskare vid skogsbrukets forskningsinstitut Skogforsk och ledare för projektet TREE.
För att ställa om till fossilfria transporter behöver sektorn en större omställning där parterna tillsammans utvecklar affärsmodeller, logistikplanering och teknik. Genom sju pilotprojekt ska man demonstrera och utvärdera hur omställningen för branschen kan se ut.
Scania kommer att leverera den tekniska utrustningen för laddningen av fordon, och lösningarna som möjliggör eldrift även på fordonens släp.
– Eldrivna fordon är i dag en del av vårt ordinarie produktutbud och vi har redan levererat världens första eldrivna timmerbil i Sverige. Vi ser mycket fram emot att i projektet TREE ta nästa kliv och utveckla elektrifierade transporter tillsammans med skogsbruket, kommenterar Ulf Ceder, ansvarig för utveckling och forskningssamarbeten på Scania.
Projektet som startar den 20 november i år kommer att pågå i tre år. Målsättningen är att den ska möjliggöra att hälften av alla nya lastbilar som skogsbruket köper år 2030 ska vara helt eldrivna. Det kommer att ge minskade CO2-utsläpp på 260 000 ton årligen.
Mer om projektet finnas att läsa i projektbeskrivningen hos Skogforsk.
Kommentera