Så ska Audi bara producera elbilar från 2033 utan att bygga nya fabriker

Från 2026 ska Audi bara lansera helt eldrivna modeller och på sikt fasa ut försäljningen av alla bilar med förbränningsmotorer till 2033. För att nå det målet har Audi nu lagt fram en strategi för att ställa om all produktion till elbilar.

Audi kommer att ställa om i små steg och använda sina befintliga anläggningar för att nå målet. Gerd Walker som är Audis styrelseledamot för produktion och logistik berättar mer.

– Steg för steg tar vi alla våra anläggningar in i framtiden. Vi investerar i våra befintliga anläggningar så att de blir lika effektiva och flexibla som nybyggda produktionsanläggningar. Vägen som Audi tar sparar resurser och påskyndar vår förvandling till en leverantör av hållbar premiummobilitet, berättar Gerd.

Audi kommer att tillverka elbilar vid alla sina anläggningar mot slutet av det här årtioendet. En viktig roll i det är rätt kompetens på rätt plats.

– För att nå vårt mål förlitar vi oss på vår högt kvalificerade personal och kommer att utbilda alla våra anställda för framtiden fram till 2025. Det med en utbildningsbudget på runt 500 miljoner euro, fortsätter Gerd.

Audi Q6 e-tron nästa år

Audis anläggningar i tyska Böllinger Höfe och i Bryssel producerar redan elbilar. Nästa år kommer en tredje anläggning vara redo för elbilar. Då kommer nya elbilen Audi Q6 e-tron att rulla ut från fabriken i tyska Ingolstadt.

Nya Audi Q6 e-tron blir den första elbilen från Audi att använda den nya PPE-plattformen som är utvecklad tillsammans med Porsche. Den är en vidareutveckling av J1-plattform som idag sitter i Porsche Taycan och Audi GT e-tron.

Audi Q4 e-tron

Audi Q6 e-tron kommer till en början att tillverkas på samma linje som Audi A4 och A5. De elektriska modellerna kommer sedan successivt att ersätta förbränningsbilarna på linjerna.

Till 2029 kommer alla produktionsanläggningar som Audi har att producera minst en helt eldriven modell.

Audi kommer bara att bygga nya anläggningar där det finns behov av mer lokala kapacitet. Ett exempel är i Kina där Audi tillsammans med sin partner FAW bygger en ny fabrik. Här ska flera premiummodeller baserade på PPE-plattformen byggas lokalt. Den ska stå klar 2024 och kommer bara producera elbilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.