Så säljer du din elbil (eller bil)

Är det dags att sälja din elbil, eller bil? Det finns en hel del att tänka på när du ska sälja din bil. Om du säljer din bil privat, via exempelvis Blocket, kan du ofta få ut mer än om du säljer din bil till en bilhandlare. Men det kräver så klart också mer arbete av dig, med hantering av pappersarbete, spekulanter och budgivning.

Om du istället väljer att sälja din bil via en handlare, blir det oftast enklare för dig. De sköter allt pappersarbete, du får tydlig information om hur du får betalt och du slipper handskas med däcksparkare.

Annons: Värdera och sälj din bil online via Carla.

Tips inför en försäljning

Gå noga igenom din bil och kolla skicket på den så att det inte finns några uppenbara brister eller fel som du inte upptäckt tidigare. Det kan du exempelvis göra i samband med att du städar ur och tvättar bilen inför fotografering. En fin, och ren bil är enklare att sälja och du kan dessutom oftast ta mer betalt.

Plocka också bort lös extrautrustning som du satt dit själv, dekaler eller annan reklamtext på bilen. Ju mer original bilen är, desto lättare är den att sälja. Samla också ihop alla tillbehör, som laddkabel, extrautrustning, extrahjul och löstagbar dragkrok.

Efter att du tvättat bilen är det dags att fotografera den till annonsen om du ska sälja den privat. Fotografera i bra dagsljus, och ställ gärna upp bilen på en ren och distraktionsfri plats. Ta många bilder både på exteriören och interiören ur flera vinklar. Fotografera också eventuella skador.

Om du väljer att sälja bilen privat får du också själv skriva din annonstext. Använd ett grammatiskt korrekt språk, var noga med att lista all extra utrustning, servicehistorik eller annan reparationshistorik. Var också ärlig med kända skador eller brister. Om bilen snart ska besiktas, kan det vara klokt om du gör det innan en försäljning. Då blir bilen enklare att sälja. Berätta gärna i annonsen hur du vill att affären ska gå till.

Ägarbyte och avtal

När affären är klar är det dags att göra ett ägarbyte. Det gör du via Transportstyrelsen. Antingen via nätet eller i appen med BankID. Det går också att registrera ett ägarbyte med del 2 av registreringsbeviset. Var med när blanketten postas, så att du verkligen vet att det sker ett ägarbyte. Om du säljer via en bilhandlare hjälper de ofta dig med denna processen.

Om du säljer bilen privat är det också viktigt att skriva ett tydligt köpeavtal. Sådana finns att få via Blocket, Konsumentverket eller M Sverige. Kontraktet ska innehålla kända fel och all utrustning som följer med. Om du säljer via en seriösa bilhandlare kommer de upprätta ett kontrakt.

Säkerhet

Det är mycket viktigt att du vet vem du säljer bilen till. Begär ID-handlingar vid en privatförsäljning och ta en kopia av dessa. Be också om att få se körkortet (fota av!) innan en eventuell provkörning och följ också med under provkörningen.

Koppla loss appar

Många moderna bilar är uppkopplade med appar, och kan också ha laddningsabonnemang kopplade till bilen. När du säljer din bil behöver du koppla loss dig från bilen. I din bils manual finns instruktioner om hur du ska göra vid en överlåtelse av bilen.

När väl bilen är såld glöm inte heller att avsluta försäkringen.

Annons: Allt om Elbil rekommenderar, värdera och sälj din bil online via Carla.