Så kan elbilen låta från 2019 enligt EU

EU har bestämt att elbilar från och med 2019 måste ge ifrån sig ett varnande ljud i låga hastigheter för att göra personer utanför bilen medvetna om dess framfart. Det här för att undvika olyckor när elbilar rullar förbi ljudlöst.

Idag sitter det djupt rotat att höra bilar i stadstrafik, och även en elbil ger alltid ifrån sig ljud i högre hastigheter, då i form av däckbuller. Men vid låga hastigheter kan de vara riktigt tysta.

För två år sedan inleddes ett forskningsprojekt i Sverige som avslutas senare i år. Nu får vi för första gången höra ljudinspelningarna som har testats i forskningen. Testerna har genomförts hos Scania och ett 40-tal personer har ingått i panelen. De har fått lyssna på ljuden och bestämma vilka de mest tilltalande ljuden var, som också väckte lusten att vilja äga en renodlad elbil.

Lyssna på ljuden

I klippet kan du lyssna på fyra stycken ljud. Först kommer två tonala ljud och sedan två ljud som efterliknar en förbränningsmotor. Ljuden ska föreställa en bil som kör på en väg, stannar in och sedan kör iväg igen. Ljudupptagningen är från vägkanten.

Enligt undersökningen uppskattades ljud som låter mer likt bensindrivna bilar, framför mer artificiella ljud. Vilket troligtvis är en vanesak.

Enligt forskningsledare Johan Fagerlönn kan ett feldesignat ljud innebära en mer negativ upplevelse av själva fordonet. Det är med andra ord viktigt att varningsljudet tilltalar lyssnaren.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.