Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Elbil

Så får du miljöbilsbonusen för din nya elbil

Sedan 1 juli 2018 har du möjlighet att få en miljöbonus på 60 000 kronor när du köper en ny elbil. Vissa hybridbilar och andra miljöfordon kan också få en bonus på upp till 60 000kr. På samma sätt enligt denna bonus/malus-avgift kan vissa smutsigare bensin- och dieseldrivna bilar beläggas med en förhöjd fordonsskatt under de tre första åren om de släpper ut mer än 95 gram koldioxid per kilometer.

För att få klimatbonusen på 60 000kr för din nyinköpta elbil måste du själva ansöka om ersättningen hos Transportstyrelsen. Under tiden måste du själv ligga ute med pengarna, det är inget som rabatteras från till exempel nybilspriset. Allt om Elbil har pratat med Transportstyrelsen och har nu tydlig information om hur rutinerna för ansökan och utbetalning av bonusen går till. 

Transportstyrelsen skickar en blankett

I samband med att din nyinköpa elbil eller annan klimatbonusbil ställs på för första gången kommer Transportstyrelsen att skicka hem information och en blankett för försäkran till dig som fordonsägaren. Det är sedan denna blankett du använder i retur för att ansöka om din berättigade bonus.

Du får din utbetalning från Transportstyrelsen sex månader efter köpet. Fördröjningen är till för att se till så att bilhandlare inte missbrukar systemet genom att registrera bilarna i Sverige,  plocka ut bonusen och sedan sälja bilarna utomlands. Om du inte ansöker om din ersättningen inom perioden på sex månader kommer din ersättning utebli. 

Hos Transportstyrelsen kan du läsa mer om bonus malus och även få ett förhandsbesked om din nyinköpta bil. Följ denna länken till TransportstyrelsenRelaterad läsning

Skriven av

Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.

Kommentera eller läs kommentarer

Elbil

I slutet på förra månaden kom de första Hyundai IONIQ 5 till Norge. Norska elbilsföreningen har tagit tillfället i akt och tagit sig en...

Elbil

Polestar har släppt en första teaserbild på Polestar 3. Från konturerna på bilen under skynket ser vi att det rör sig om en SUV....

Stöd Allt om Elbil

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons
Annons