Ryds Glas siktar på bara elbilar i fordonsflottan – ställer om till 2026

Pressbild: Ryds Glas

Glasmästeriet Ryds Glas ska gå över till en helt fossilfri fordonsflotta. För att nå dit har man beslutat att byta ut alla servicebilar till elbilar senaste 2026. I år är planen att ersätta 70 bilar med elbilar.

– Ryds Glas har en stor fordonsflotta med cirka 270 servicebilar. Dessa fungerar som rullande glasmästerier och är en otroligt viktig del av vår verksamhet. Dessvärre är det också dessa som står för en stor del av våra koldioxidutsläpp, säger Sebastian Wigström, hållbarhetschef på Ryds Glas.

– Därför känns det väldigt bra att vi nu har börjat byta ut dieselbilarna till elbilar. På så sätt ser vi till att alla våra transporter och leveranser blir fossilfria, fortsätter Sebastian Wigström.

Under 2021 sjösatte Ryds Glas ett första pilotprojekt där man lät några av företagets glasmästerier testa att utföra sina uppdrag med elbil. Slutsatsen var att elbilarna klarade de hårda kraven och Ryds Glas kunde därmed besluta om att ställa om till eldrift.

Omställningen innebär inte bara ett bilköp, företaget måste även installera laddningsstationer och investera i ny utrustning till bilarna. Under 2022 startade elektrifieringen i en större skala. Idag har 26 procent av bolagets glasmästerier en eller flera servicebilar som går helt på el. Hos glasmästeriet i Trestad rullar fyra av sex bilar numera på el.

– Vi har känt oss fram och bytt ut våra bilar en efter en, och vi kan alla enas om att de nya elbilarna fungerar klockrent. Om glasmästarna förändrar sin arbetsprocess lite grann och planerar sina rutter innan de ger sig i väg på morgonen så rullar allt på som vanligt, säger David Hvalgren, verksamhetschef i Trestad.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.