Robotladdaren laddar elbilen åt dig – en förutsättning för automatisk parkering

Med hjälp av kamerateknik och sensorer har BMW och forskare vid Tekniska Universitet i Graz tagit fram en laddningsrobot som automatiskt ska hitta laddkontakten på din elbil och sedan påbörja laddningen.

Allt du ska behöva göra är att backa in i parkeringsfickan, sensorer identifierar bilen och roboten ansluter sedan laddsladden. När du är redo att åka lossar den sladden och du kan åka iväg.

Den särskilda utmaningen, berättar forskarna, är att lösa så att sensorerna identifierar bilmodell, position och typen av laddningsuttag på just den bilen. Man har sedan fortsatt med att ta fram en kontakt som ska fungera som standard på alla typer av elbilar, även när olika fordonstyper och fordonspositioner används.

Universitet håller på att utveckla en högpresterande snabbladdare. Laddaren kräver särskilda vätskeskylda kontakter och kablar och hanteringen av en sådan görs bäst av robotar. Tekniken gör det också möjligt för ett lösningskoncept där man kan möjliggöra en helautomatisk parkering och laddning av elbilar.

Tesla var först med prototyp

Tesla visade för tre år sedan upp en egen variant på en självanslutande laddsladd. Videoklippet på ”ladd-ormen” blev en riktig viral succé på nätet som sågs av många, men sedan dess har det varit ganska tyst om eventuell fortsatta framsteg på den fronten.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.