Rimac Nevera tar rekordet som världens snabbaste elbil – når 412 km/h

Den eldrivna supersportbilen Rimac Nevera kan tillgodoräkna sig många rekord. Bland annat är det den serieproducerade elbilen som snabbast tar sig från noll till 100 km/h. Sprinten klarar den på under 2 sekunder. Det är också den dyraste elbilen med en prislapp på 20 miljoner kronor. Men de rekorden är gammal skåpmat.

Nu har Rimac knipit ett nytt rekord. Nevera är också världens snabbaste elbil – sett till elbilar som serieproduceras. Vid ett hastighetsförsök vid Automotive Testing Papenburg i Tyskland nådde Rimac Nevera toppfarten 412 km/h.

Innan rekordförsöket sattes Nevera i sitt toppfartsläge, vilket skapar en aerodynamisk profil som balanserar drag och nedåtkraft för att säkerställa stabilitet i höga hastigheter.

Rekordet kan du se i videon nedanför:

Elbilen fick också däck av modell Cup 2R från Michelin. Bakom ratten satt Miroslav Zrncevic som är testchef och utvecklingsförare på Rimac.

Kundleveranserna av Rimac Nevera startade strax efter sommaren. Den första som fick sin bil var racingföraren Nico Rosberg. När han tog leverans kan du se här. Och i denna videon kan du se när han provkör den för första gången tillsammans med Rimac-chefen Mate Rimac.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.