Renault Scenic mest minnesvärd bland 26 elbilar i räckviddstest

Pressbild: NAF.

Norska NAF och Motor.no har nu genomfort årets sommarupplaga av de stora räckviddstesterna El Prix. Totalt testades 26 elbilar under ovanligt tuffa förhållanden, med mycket regn och kalla sommartemperaturer på mellan 2 och 17 grader.

I testerna körs de 26 elbilarna samtidigt från Oslo och upp mot Dombås i Norges inland och om de når hela vägen fram körs de sedan i en slinga tills des stannar helt och hållet. Sträckan innebär också en stigning på runt 1000 meter.

Det blöta underlaget gjorde att avvikelsen från WLTP-räckvidden var större än vad den varit i fjolårets sommarupplagor av testerna. Längst kom dock Renault Scenic men i förhållande till angiven WLTP-räckvidd så var det Mini Countryman som presterade bäst.

Countryman var det enda modellen som nådde över WLTP-räckvidden. Förra året nådde 12 elbilar längre än WLTP-räckvidden men då var också vädret betydligt bättre. Testpanelen lyfter däremot fram Renault Scenic som den mest minnesvärda bilen i testerna.

– Vi noterar också att Scenic är finjusterad för räckvidd. Den väger nästan 100 kilo mindre än Nissan Ariya, och den har smalare hjul. Bra räckvidd är fortfarande ett självklart plus. För många är det ett krav, och den viktigaste punkten. Det får du uppfyllt med Scenic. En bil som går en bra bit över 60 mil på bra dagar, och en bra bit över 50 mil på ganska dåliga dagar. Den uppfyller alla realistiska krav på räckvidd, skriver Motor.no.

Resultatet El Prix

Läs mer om räckviddstestet hos NAF.no här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.