Renault R5 Turbo 3E skapad för drifting

Renault 5 ska komma tillbaka som elbil 2025, men i år firar originalet 50 år och det hyller Renault med en visningsbil. Vi har redan fått se en första prototyp på nya el-5:an men nu är det alltså också dags för en sportig variant skapad för drifting.

R5 Turbo 3E har plats för två personer och väldigt många actionkameror. Monteringsfästen för kameror för att fånga det fartfyllda äventyret på film finns både i och utanpå bilen.

Den blir bakhjulsdriven och är utrustad med två motorer som individuellt styr varje hjul. Motorer levererar 280 kW (380 hk) med ett vridmoment på 700 Nm vilket är rejält med kraft på en sådan liten bil.

0–100 km/h tar den sig på 3,5 sekunder – eller på 3,9 sekunder i driftläge. Toppfarten är 200 km/h. Batteriet på 42 kWh ska erbjuda gott om kapacitet för flera varv runt driftbanan.

Renault har försökt bevara så mycket som möjligt från originalet, samtidigt som man har tillfört mer moderna attribut. Huven, dörrarna och sittbrunnen är samma som originalet. Storleksmässigt är den 2,02 meter bred (25 cm bredare än originalet), 4 meter lång och 1,32 meter hög.

En gigantisk spoiler ska fästa bilen mot marken som om den hade klor. De stora luftintagen på främre stötfångare kyler motorn men fungerar också för att öka nedåtkraften ännu mer.

För att ta oss tillbaka lite mer till verkligheten kommer här också en bild på Renault 5 Prototyp som ska ge en föraning om hur den kommande produktionsversionen av nya eldrivna Renualt 5 kan komma att se ut.

Pressbild: Renualt
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.