Renault och Volkswagen snackar om samarbete kring en billigare elbil

I december kom de första uppgifterna om att Volkswagen och Renault har inlett en dialog om att tillsammans utveckla billigare elbilar. Det som ska ha imponerat på Volkswagen är planerna kring eldrivna Renault Twingo som den franska biltillverkaren hade visat upp.

I samband med bilmässan i Genéve bekräftar Renaults VD Luca de Meo att de har en dialog med Volkswagen om att utveckla en liten eldriven bil för Europa. Enligt Luca ska de ”röra sig om en bra dialog”.

– Jag är öppen för alla som vill hoppa på. Vi har produktionskapaciten, vi har plattformen och vi vet hur man gör, sa Luca de Meo till branschtidningen Automotive Europe.

Den Twingo som Renault visade upp i höstas ska lanseras 2026 och kosta under 20 000 euro. Den bygger på en förkortad variant av AmpR Small-arkitekturen som ligger till grund Renault 5 som visades i veckan.

El-Twingo ska inte bara utmana prismässigt, den ska dessutom bli ett föredöme ur hållbarhetsperspektiv samt i effektivitet, med en rekordlåg genomsnittlig förbrukning på under 10 kWh/100 km.

Renault Twingo är idag den lägst prissatta elbilen som Renault tillkännagivit. Hos Volkswagen är det ID. 2all som är den lägst prissatta kända modellen i planeringen, det med ett riktpris på 25 000 euro.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.