De tre biltillverkarna Renault, Nissan och Mitsubishi ska med samlad kraft satsa på helt eldrivna fordon och uppkopplad mobilitet. Man skapar en allians (”Alliance”) med en gemensam färdplan framåt med målet att lansera 35 nya elbilar fram till 2030.
Genom samarbetet fördelar man ansvaret i utvecklingen. Nissan ska bland annat leda utvecklingen av solid state-batterier. Renault kommer att leda utvecklingen av en gemensam elektrisk och elektronisk arkitektur och kommer lansera ett första helt nytt mjukvarudefinierat fordon före 2025.
De 35 nya modellerna kommer till 90 procent att vara baserade på fem stycken elbilsplattformar. Det är en blandning av både lanserade, och kommande plattformar:
- Den mest prisvärda plattformen är CMF-AEV som bland annat är basen i nya Dacia Spring.
- För ultrakompakta elbilar finns plattformen KEI-EV. En typ av minibilar som är populär i Japan.
- Den tredje plattformen är avsedd för lätta transportbilar och yrkesfordon. Det är en plattform som är basen i Renault Kangoo och Nissan Town Star.
- Plattformen CMF-EV kommer att finnas på vägarna inom några veckor. Den utgör basen i nya Nissan Ariya och Renault Megane E-Tech. Till 2030 kommer 15 modeller använda denna plattformen som erbjuder högpresterande motorer och ett ultratunt batteri.
- Till 2024 lanserar man den kompakta plattformen CMF-BEV. Den kommer sitta i kommande Renault R5 och ersättaren till Nissan Micra. Räckvidden är upp till 400 kilometer och kommer vara 10 procent energisnålare än nuvarande Renault Zoe. Dessutom minskar kostnaderna med 33 procent. Fordonen med denna plattform som bas ska tillverkas i norra Frankrike hos Renault ElectriCity.
Med satsningen kommer också Mitsubishi att förstärka sin närvaro i Europa. Det gör man bland initialt genom två modeller baserade på bästsäljare från Renault. En av modellen kommer vara en eldriven Mitsubishi ASX.

Gemensamt batteristrategi sänker kostnader
Den nybildade alliansen ska ge stora skalfördelar. Man räknar med att kostnaderna för batterier kommer att minska med 50 procent till 2026 och med 65 procent till 2028. Till år 2030 kommer man ha en batteriprodukuktionskapacitet på totalt 220 GWh.
Nissans nyckelroll är att utveckla ett all-solid-state-batteri (ASSB). Det kommer dubbla energitätheten mot dagens flytande litiumjon-batterier och laddningstiden kommer att minska med två tredjedelar. Målet är att kunna massproducera ASSB till mitten av 2028 vilket kommer göra det möjligt att nå kostnadsparitet med bilar med förbränningsmotorer.

Man kommer också arbeta för att säkra publik laddinfrastruktur genom gemensamma samarbeten med strategiska partners. Nyligen säkrade man ett avtal för att kunna erbjuda bra priser på snabbladdningsnätverket Ionity.
Trion kommer också att arbeta med batteriåteranvändning, återvinning och hållbara lösningar för hela batteriernas livstid.
Med delade plattformar och elektronik förväntar sig Alliance-medlemmarna år 2026 ha mer än 10 miljoner fordon på vägarna fördelade över 45 olika modeller.
Kommentera