Renault kommer bara sälja elbilar från 2030 – Dacia får hålla kvar bensinmotorn

Foto: Renault

Renault kommer endast att sälja elbilar i Europa från och med 2030. Det sa företagets VD Luca de Meo under torsdagen på ett mediaevent, enligt Automotive News.

Andelen elbilar i nybilsförsäljningen ökar snabbt i Europa. Under förra året var 11 procent av alla nya bilar en elbil. Nästan en dubblering från 2020 då den siffran var 6,8 procent.

Den snabba ökningen tycks också överraska Renault en aning. För ett halvår sedan hade Luca de Meo satt målet till 90 procent elbilar till år 2030, berättar tidningen. Nu höjs alltså målet till 100 procent.

Som koncern kommer Renault att fokusera på de sista bilarna med förbränningsmotorer genom varumärket Dacia. Här kommer man att hålla fast vid förbränningsmotorn så länge som möjligt och framför allt tillåtet. I Europa pratar man om förbud för nya fossilbilar från 2035.

– Dacia kommer att bli helt eldrivet så sent som möjligt som ett led i att respektera märkets valuta för pengarna, sa Luca under eventet.

Renault Group får 10 elbilar snart

Foto: Renault

Renault har länge sålt elbilen Zoe som varit en av Europas mer populära elbilar. Framåt kommer nu flera nya satsningar på nya modeller. Näst på tur är Renault Megane E-Tech som kommer till Sverige under våren.

Under de kommande fyra åren har man som koncern tio elbilar på gång. Sju av dessa kommer att få namnet Renault.

En av de mer omtalade nyheterna är nya Renault 5 som visades upp för första gången förra året. Den lilla elbilen platsar i B-segmentet och ska få en räckvidd på omkring 400 kilometer. Storleksmässigt som en Zoe, men betydligt lägre pris.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.