Renault-chefen: Nya Euro 7 kostar pengar som annars kan satsas på elbilar

Luca de Meo intill konceptet Renault 4.

De nya utsläppsreglerna Euro 7 är något som diskuteras flitigt inom Europaparlamentet i år. De ställer inte bara tuffare krav på utsläpp från bilar, utan kräver också att partiklar från bromsar och däck regleras. Det sistnämnda kommer också beröra elbilar. Reglerna är tänkta att träda i kraft i juli 2025.

Nu ställer sig Renaults VD Luca de Meo som också är ordförande i billobbyorganisationen ACEA kritisk till de nya reglerna. Inte av den anledningen att han tror på bilar med förbränningsmotorer. Renault ska, precis som sina europeiska kollegor, ställa om helt till eldrift.

– De vill införa en ny förordning som skulle distrahera oss från vårt uppdrag att förändra branschen, säger Luca de Meo om EU:s arbete.

– Detta skulle kräva att vi lägger mycket pengar på saker som inte har någon framtid, så jag önskar att Europeiska unionen kunde se över sina avsikter med att godkänna Euro 7-förordningen på det sätt som den nu är utformad, fortsatte han.

Det framgår dock inte vilka punkter han är kritisk till, men han fortsätter sedan med att intyga att branschen verkligen satsar på elektrifiering:

– Jag tror att branschen investerar mycket och verkligen satsar på elektrifiering. Bara för att ge dig en siffra på den europeiska omfattningen: Industrin investerar 250 miljarder euro från och med nu till 2030 på gigafabriker för att utveckla elbilar och liknande, sa Luca de Meo i anslutning till ett pressmöte under konferensen International Transport Forum i förra veckan.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.