Rekord för laddbara bilar i januari

I januari kom en väntad nedgång för bilindustrin när nya skattehöjningar för fossildrivna bilar infördes vid årsskiftet. Till stor del valde många bilköpare att göra sina inköp av malusbilar före årskiftet innan de nya reglerna trädde i kraft.

Positivt i statistiken är att försäljningen av andelen laddbara bilar ökade under januari till rekordhöga 30,7 procent. Då är både rena elbilar och laddhybrider inräknade i statistiken. Uppgifterna redovisas i färsk statistik från Bil Sweden.

– Registreringarna av laddbara bilar, d.v.s. rena elbilar och laddhybrider, ökade med 94 procent i januari. Andelen laddbara bilar av de totala nyregistreringarna var rekordhöga 30,7 procent. Det ligger i linje med Bil Swedens prognos för andelen laddbara bilar i år på 30 procent, säger Mattias Bergman.

Kia toppar statistiken för nya elbilar i januari

Under januari var det Kia som toppade statistiken över sålda elbilar. Elbilarna Kia e-Soul och Kia e-Niro stod för omkring 20 procent av alla nya elbilar, uppger Kia.

– Det är glädjande att se det stora intresset för våra elektrifierade bilar, kommenterar Peter Himmer, VD Kia Motors Sweden. 

Totalt registrerade 282 Kia e-Niro och Kia e-Soul 177 Kia-elbilar under januari. Andraplatsen kneps av Renault som med Zoe registrerade 133 bilar. Totalt registrerades det 1 228 elbilar på hela månaden.

Även i Norge fortsätter elbilens framgångar

Vårt grannland Norge där elbilarna skördar enorma framgångar ser den positiva utvecklingen för rena elbilar att hålla i sig även i år. De rena elbilarna stod för 44,3 procent av all försäljning, vilket kan jämföras med 37,8 procent under samma period förra året. Här registrerades 4 236 elbilar under januari. Försäljningen av bensinbilar och dieselbilar halverades jämfört med samma period förra året. Det uppger norska ekonomisajten E24.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.