Regeringens vårbudget tillför nya pengar till elbilsbonusen 2022

Idag har regeringen presenterat sin vårändringsbudget. Med den nya budgeten vill regeringen bland annat tillföra nya pengar till klimatbonusen för elbilar. Årets budget för klimatbonusen tog slut redan den 17 januari i år. Hela den avsatta budgetposten hade då paxats av de klimatbonusberättigade bilarna som sålts under de förgående sex månaderna.

– Försäljningen av antalet bilar som är berättigade till klimatbonus har ökat mer än vad som tidigare beräknats. För att bibehålla den höga omställningstakten i elektrifieringen av transportsektorn föreslår regeringen att klimatbonusen tillförs mer medel, skriver regeringen.

I den tidigare budgeten hade regeringen avsatt 3,51 miljarder kronor till klimatbonusar. Med den nya propositionen vill man tillföra ytterligare 3,9 miljarder vilket ger totalt 7,41 miljarder kronor för 2022.

Under de kommande två veckorna har riksdagens ledamöter möjligheten att lämna motioner med alternativa förslag. Riksdagen fattar sedan beslut om den nya budgeten i mitten av juni.

Inte de ändrade reglerna

Den nya vårändringsbudgeten rör inte de ändringarna som regeringen vill genomföra till klimatbonusen framöver. Där föreslår bland regeringen att elbilar och laddhybrider som kostar över 700 000 kronor inte ska vara berättigade till bonusen.

Dessutom föreslår man att på sikt, från 2023, sänka bonusen för elbilar från 70 000 till 50 000 kronor. Dessutom vill man införa hårdare utsläppsgränser för laddhybrider samtidigt som man också sänker bonusen för dessa.

Riksdagen har ännu inte klubbat igenom de ändrade reglerna. Däremot planerar riksdagen att besluta om nya ändringar i bonus malus-systemet imorgon.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.