Regeringens elektrifieringslöften avslöjar: Hundratals nya snabbladdare hos Circle K och OKQ8

Regeringens elektrifieringskommissionen har tillsammans med regioner, länsstyrelsen och näringsliv presenterat 17 löften. Löften som ska påskynda elektrifieringen av regionala godstransporter med lastbil. Löften som också spiller ut över privatbilister på ett gynnsamt vis.

De olika löftena varierar från region till region för att ta vara på lokala förutsättningar och resurser. Målsättningen är dock detsamma mål: Till 2045 ska Sverige ha ett nettoutsläpp av växthusgaser.

– Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. För att nå dit måste utsläppen från transportsektorn minska och då är elektrifieringen helt avgörande. Elektrifieringslöftena innebär att flera aktörer nu går samman för att uppnå konkreta resultat, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth, som är ordförande i Elektrifieringskommissionen.

Bensinstationerna får snabbladdare

På global nivå innehåller rapporten flera löften från företag verksamma i hela landet. Bland annat står det att Circle K har som ambition att bli störst på snabbladdning i Sverige. Till 2025 är målsättningen att ha 500 laddplatser för person- och lätta lastbilar. År 2030 är målsättningen att ha 1000 laddplatser.

Till detta tillkommer en satsning för att möta efterfrågan på laddning för tung trafik. Ett arbete som redan startat, enligt rapportens sammanfattningen. Bland annat nämns en drive-thru-lösning där personbilar och lastbilar kan samsas.

OKQ8 delar också med sig av sina mål. Till 2026 ska man ha minst 800 laddplatser för personbilar vid 300 stationer. Man uppger i löftesrapporten att man har för avsikt att sätta upp publika snabbladdningsstationer för lastbil (där förutsättningar medger) och personbilar vid samtliga bemannade stationer.

För att ytterligare stötta upp den tunga trafikens behov av snabbladdning åtar sig många företag att etablera infrastrukturer för snabbladdning vid terminaler och depåer. Eldistributörer som Vattenfall nämns i rapporten, och uppges åta sig uppdraget att granska närmre hur vi kan säkra distributionen av el i framtidens elektrifierade Sverige.

Rapporten finns att hämta hem hos Regeringskansliet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.