Den pågående strejken som IF Metall dragit igång emot Tesla med anledning av att de inte vill teckna ett kollektivavtal för sina verkstadsmekaniker har eskalerat till att innefatta flera sympatiåtgärder. Bland annat har flera lokala energibolag tagits ut i sympatistrejk vilket gör det omöjligt för Tesla att få ström till flera nya snabbladdare runtom i landet.
Vid årsskiftet fanns det ett hundratal Tesla-laddare som inte var strömsatta till följd av strejken. Nu frågar sig Centerpartiets riksdagsledamot Elisabeth Thand Ringqvist hur regeringen förhåller sig till strejken.
– Regeringen ska givetvis inte lägga sig i konflikter på arbetsmarknaden men måste ändå hantera de långtgående och negativa konsekvenser som dessa får för både allmänheten och klimatet. Dels har sympatiåtgärderna drabbat familjer och företagare som redan investerat i en elbil och förväntat sig en fortsatt kraftfull utbyggnad av laddstationer, skriver Elisabeth Thand Ringqvist.
Thand Ringqvist menar att regeringen påstår sig aktiva arbeta med utbyggnaden av laddinfrastrukturen i landet och undrar hur det påståendet är förenligt med den pågående konflikten. Frågan besvaras av energi- och näringsminister Ebba Busch:
– Elisabeth Thand Ringqvist har frågat mig på vilket sätt jag jobbar med de berörda företagen för att säkerställa en snabb utbyggnad av snabbladdare i hela landet. Frågan ställs bland annat mot bakgrund av en pågående arbetsmarknadskonflikt, inleder Busch.
– Med anledning av detta vill jag först understryka att den svenska arbetsmarknadsmodellen bygger på att parterna reglerar villkoren på arbetsmarknaden genom överenskommelser om löne- och anställningsvillkor och att regeringen, eller ett enskilt statsråd, inte bör vidta åtgärder som påverkar pågående konflikter mellan arbetsmarknadens parter, fortsätter Busch.
Ebba Busch fortsätter sedan med att referera till regeringens klimathandlingsplan:
– Den här regeringen har varit tydlig med att utbyggnaden av laddinfrastruktur bör ske i sådan takt att den bidrar till en snabb elektrifiering av transportsektorn och har vidtagit ett stort antal åtgärder för att främja en sådan utveckling.
Hon fortsätter:
– Laddinfrastrukturen i Sverige är därför redan i dagsläget relativt välutbyggd, jämfört med hur det ser ut i resten av Europa. För att främja en fortsatt positiv utveckling förstärktes även de anslag som finansierar stöd till denna infrastruktur i budgetpropositionen för 2025, avslutar Busch.
Kommentera