Regeringen: Blir tillåtet att köra eldriven transportbil på 4,25 ton med B-körkort

Regeringen har beslutat om att höja den högsta tillåtna viktgränsen för den som kör eldrivna fordon, exempelvis transportbilar. Från den 1 juli ska en försöksverksamhet starta.

Företag, myndigheter och andra organisationer kan ansöka om undantag från körkortslagen så att deras förare som har haft körkort med behörighet B i minst två år ska kunna framföra lastbil, utan släp, som drivs av alternativa bränslen och vars totalvikt överstiger 3 500 kg men inte 4 250 kg.

Motiveringen till förändringen är att transportbilar som vanligtvis används för distribution av varor och paket ska fortsätta kunna lasta lika mycket som tidigare även när fordonen ersätts med ett eldrivet fordon.

– Bristen på förare med behörighet att köra tyngre elfordon utgör ett hinder för den gröna omställningen av transportbranschen. Med detta beslut där nya regler om försöksverksamhet kommer på plats redan den 1 juli underlättas elektrifieringen av godstransporter genom att fler förare får möjlighet att köra tyngre elfordon, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Regeringen har också beslutat om en förändring som gör det möjligt att genomföra godstransporter med fordon som uteslutande drivs med el, naturgas eller flytande gas och som väger upp till 7,5 ton inom en radie av 100 kilometer från platsen där fordonet är stationerat, utan att omfattas av reglerna om kör- och vilotider samt färdskrivare. Syftet med detta är införa ytterligare lättnader för gröna godstransporter.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.