Regeringen klara om sista klimatbonusen – elbilsköparen måste själv ansöka

Den 8 november slopade regeringen klimatbonusen. Men exakt hur utfasningen skulle gå till och vad köparen behövde göra för att få sin bonus var oklart. Regeringen ändrande nämligen förutsättningarna.

Bonusen har sedan sommaren betalats ut automatiskt sex månader efter att en klimatbonusbil ställts på för första gången. I samband med utfasningen införde regeringen en ny parameter. Klimatbonusbilen måste vara köpt före 9 november.

Hur det skulle fungera var oklart. Transportstyrelsen väntade på ett formellt beslut om vilka handlingar som behövs, och hur köparen ska styrka sitt bilköp. Det kunde du läsa om här i måndags.

Nu ska regeringen ha fattat ett beslut men det är hemligt till på tisdag, skriver Carup. Men Carup säger sig också ha kommit över flera detaljer kring beslutet. Det viktigaste är att bilköparen aktivt återigen måste ansöka om bonusen.

– Protokollet från mötet och därmed förordningen i sin helhet blir offentligt kommande tisdag. I korthet är skillnaden att de fordonsägare som ställt på en bil i enlighet med förordningen kommer att behöva ansöka om klimatbonus, vilket inte varit fallet tidigare, säger Jonny Geidne, strateg hos Transportstyrelsen till Carup.

– Det besked jag har är att förordningen är redo att publiceras på tisdag. Vi kommer att gå ut med all information då, säger Niki Westerberg, som är pressekreterare hos miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari.

Ett tydligare besked får vi alltså få på tisdag från både regeringen och Transportstyrelsen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.