Recharge öppnar smart laddstation i Ljungskile – en av många planerade

Recharge driftsatte nyligen en ny typ av snabbladdare utanför Laxbutiken i Ljungskile. Laddarna kommer från finska Kempower och hör till en speciellt populär och hyllad modell i bland annat Norge. Totalt rör det sig om fyra stolpar i Ljungskile som vardera kan leverera upp till 150 kW.

Recharge har planer på att bygga över 1 000 supersnabbladdare i Sverige. Denna laddplats i Ljungskile är den första med Kempowers lastbalanserade system. Systemet minskar belastningen på elnätet samtidigt som de ger bästa möjliga effekt för de elbilar som laddar.

– Detta är särskilt viktigt i Sverige. Den begränsade kapaciteten i elnäten är den största utmaningen för att elektrifieringen ska lyckas. Att vi som land snabbt kan bygga ut laddinfrastrukturen är en av de mest kritiska faktorerna för att ännu fler ska våga välja elbil nästa gång, säger Maria Brant, chef för Recharge i Sverige.

– Med denna teknik kan vi bygga ännu fler laddpunkter än tidigare. Det är kul att se att det bara några veckor efter att laddstationerna [i Ljungskile] togs i drift finns ett behov av att fördubbla antalet från fyra till åtta, tillägger Maria Brant.

Samlar erfarenhet från Norge

Utbyggnaden av laddinfrastrukturen i Sverige sker med de erfarenheter som Recharge samlat på sig i Norge under de gångna åren. Under de kommande månaderna kommer Recharge att öppna ytterligare ett tiotal laddstationer som följer det nya konceptet.

– Norge är det land i världen som har den största elbilsmarknaden. Vi ser att elbilsförsäljningen i Sverige nu matchar vad Norge hade 2018. Så om några få år är Sverige där Norge ligger idag där 80 procent av nybilsförsäljningen är eldriven, säger Maria Brant.

– Som den största laddoperatören i Norge använder vi på Recharge nu vår erfarenhet därifrån när vi bygger över 1 000 supersnabbladdare för att svenska elbilsförare snabbt och enkelt ska kunna ladda sina bilar, fortsätter Maria Brant.

De flesta av de 1 000 supersnabbladdare som ingår i satsningen väntar Recharge dock på kapacitet från elbolagen och i vissa fall bygglov.

– I det aktuella projektet med Laxbutiken vill vi berömma Uddevalla Energi för ett bra jobb. Med effektiv handläggning och proaktiv dialog med inblandade parter kunde de leverera kapacitet ett halvår tidigare än förväntat. Regeringen arbetar med utmaningarna inom ramen för Elektrifieringsstrategin och vi hoppas att fler aktörer i branschen kan hjälpas åt att hitta lösningar på kapacitetsfrågan, avslutar Maria Brant.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.