Rättelse om ARN-beslutet: Kund fick inte rätt mot leasingbolag som höjt avgiften

Höjda räntor har lett till höjda avgifter på leasingbilar och ARN har fått in rekordmånga anmälningar under året. Det handlar om leasingbolag som höjt avgifterna med hänvisning till ränteläget.

Kunder tror sig har ingått ett leasingavtal mot en fast månadskostnad. Men i det finstilta framkommer det att leasingbolagen kan justera avgiften utifrån bland annat ränteläget.

Igår rapporterade SR Ekot att en första kund fått rätt mot ett leasingbolag. Rekommendationen från ARN var att leasingbolaget ska återbetala kunden en del av leasingavgiften. Men det beror inte på att leasingbolaget felaktigt höjt räntan eller brutit mot de avtalade villkoren.

Leasingbolaget missade bara att redovisa en detalj i sin kommunikation med ARN, och därför beslutade ARN till den enskilda kundens fördel. Det finns alltså ingen förhoppning om ett pengaregn över landets leasingkunder till följd av ofullständiga leasingavtal.

Peter Esse från Teknikveckan har nystat i hela historien och bakgrunden bakom beslutet. Den finns att läsa här:Nej, ARN har inte givit kund rätt om höjd privatleasing för bilen”.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.