Rapport: Elbilen mot globalt försäljningsrekord 2022 – positivt för klimatmålen

Elbilsförsäljningen är på väg mot nya globala rekord. Det visar en rapport från International Energy Agency. Ungefär 13 procent av alla nya bilar kommer att vara en elbil 2022, enligt rapporten. En ökning från 9 procent i fjol.

IEA är en global hållbarhetsorganisation som spårar och bevakar ett 30-tal olika ”sektorer” och dess utveckling mot en helt klimatneutral framtid år 2050. Det är särskilt två ”komponenter” som IEA lyfter fram i senaste rapporten, nämligen elbilar och belysning (där 50 procent av världsmarknaden är LED-belysning).

Här går skiftet helt enligt planen, och med dagens utveckling kommer de två ”komponenterna” att nå IEA:s delmål för 2030 – på väg mot ett helt klimatneutralt 2050. Lite mindre upplyftande är dock att 23 av 30 identifierade ”sektorer” inte har rätt utvecklingstempo.

27 procent elbilar i Sverige

I Sverige är andelen elbilar av alla nya bilar betydligt högre än det globala snittet. Från januari till idag är vi uppe på 27 procent. Det är en rejäl ökning från 2021. Då var 18 procent av alla nya bilar elbilar. Så även Sverige är på väg mot nya rekordnivåer.

I en tidigare rapport som CleanTechnica publicerade strax efter sommaren räknade man med att årets senare del kommer bjuda på ett rejält uppsving från och med september. Europa och Kina kommer vara drivande i den utveckling – och möjligtvis också USA.

Rapporten pekar också på att tidiga beräkningar visar att 2022 också blir ett rekordår för förnybar el, med en ökning på cirka 340 gigawatt. Kina står för ungefär hälften av ökningen.

Bonusvideo: Topp 20 nyregistrerade elbilar i Sverige från 2016 till juni 2022:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.