Rapport: Miljoner elbilar kan byggas från återvunna elbilsbatterier i framtiden

Det fina med elbilar är att alla de dyrbara resurserna som bland annat finns i batteriet går att återvinna. Det till skillnad från exempelvis fossilbilar där ”värdet” finns i oljan som bara går upp i rök. I takt med att vagnparken med elbilar växer och blir äldre så kommer det också uppstå en stor marknad för återvinning av batterier.

Batterierna kommer från elbilar som antingen blivit gamla eller som skadats i olyckor. Den återvinningen kommer att bli en mångmiljardindustri. Återvinningen kommer också minska Europas beroende av att importera dyrbara mineraler till elbilar med upp till en fjärdedel innan slutet av decenniet, visar en ny studie från Transport & Environment (T&E).

År 2030 kan ungefär 14 procent av det litiumet, 16 procent av nickel, 17 procent av mangan samt en fjärdedel av all kobolt som behövs i Europa komma från återvinning. På sikt skulle det exempelvis kunna göra oss helt självförsörjande på kobolt eftersom teknikutvecklingen också minskar behovet av dylika material.

– Om Europa levererar på sina återvinningsplaner innebär det ett minskat beroende av importerade kritiska metaller. De förväntade volymerna av lokalt återvunnet material kan göra det möjligt för Europa att bygga miljontals rena elbilar lokalt, förklarar Julia Poliscanova, senior director för fordon och emobilitetsförsörjningskedjor på T&E.

Miljontals nya elbilar från gamla elbilar

Efterfrågan på batterier till elbilar och energilagringssystem kommer att nå 970 GWh i Europa innan slutet på decenniet, och öka till nästan 2 TWh år 2040. Efterfrågan på batteriåtervinning kommer att börja öka avsevärt efter 2030 med omkring 170 GWh batterier tillgängliga för återvinning 2035. Till 2040 kan det öka till 470 GWh.

Detta är tillräckligt med material för att bygga omkring 1,3 till 2,4 miljoner elbilar år 2030, och upp till 10 miljoner år 2035, enligt rapporten. 2040 kan det återvunna materialet räcka till 15 miljoner elbilar.

Återvinning av batterimaterial kommer också bidra till att minska behovet av nya gruvor globalt. Bara Europas återvinning skulle globalt minska behovet av 12 nya gruvor fram till 2040. Genom återvinning kan också Europas koldioxidavtryck från att anskaffa exempelvis litium minska med nästan en femtedel jämfört med att utvinna det på nytt i Australien och sedan förädla det i Kina.

Rapporten ”Från avfall till värde: Potentialen för batteriåtervinning i Europa” finns att läsa här.

Stena Recycling i Halmstad ska återvinna elbilsbatterier.

Ett exempel på en anläggning för återvinning av elbilsbatterier är Stena Recyclings anläggning i Halmstad.

Nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad med Allt om Elbils nyhetsbrev. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.