Radikalt förändrad Citroën e-C4 ska utmana på det mesta

Citroën har vågade planer för Citroën C4 där den ska designas om för framtiden. Den nya generationen som givetvis blir eldriven kommer vara kraftigt inspirerat av konceptet Oli som visades upp för två år sedan. Det avslöjar Citroëns designchef Pierre Leclercq för brittiska Autocar

– När vi utvecklade det konceptet fanns det inte en idé som vi inte ville skulle leda till produktion. Vi kommer att sätta en bil väldigt lik Oli på vägen, berättar Pierre Leclercq.

Citroën e-C4 ska uppdateras redan i höst och planen är att visa upp den nya bilen på bilsalongen i Paris. Men hur kraftigt influerad av Oli den verkligen kommer bli återstår att se.

Citroen e-C4 idag.

Citroën har lovat mycket med konceptet. Bland annat ska det demonstrera företaget förmåga ”att leverera en enkel elbil som kan passa alla”. Karossen kan anpassas för att passa olika ändamål.

Med konceptet har Citroën lovar en bil med rekordlåg förbrukning, så låg som 10 kWh/100 km vilket skulle göra det till en av de mest effektiva elbilarna på marknaden. Något som det annars boxiga formatet motsägelsefullt skulle säga vara omjöigt.

Men Oli ska bland annat endast väga 1000 kg och ha en toppart på 110 km/h. Den vertikala framrutan ska fordonet kortare men ändå ge gott om plats inuti bilen och hjälper också till effektivitetsmässigt genom att hindra solens strålar från att värma upp kupén.

En luftkanal mellan den främre delen av motorhuven och den platta huven hjälper till att minska luftmotståndet genom att blåsa luft upp mot rutan. Det skapar en gardineffekt som jämnar ut luftflödet över taket.

– Jag kan berätta att avsikten med Oli och bilen som kommer bli verklighet är vägen för funktionalitet, innovation och pris, mobilitet för alla, avslutar Pierre Leclercq.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.