Provkört: Xpeng P5 – är denna elbilen värd sin peng?

Xpeng håller för fulla muggar på att etablera sig i Sverige. Först ut är elbilen Xpeng P5 – och jag har provkört den. Xpeng vill sälja in det här som en familjebil. Det är vågat i kombins hemland. Det här är ju trots allt ingen kombi – eller en crossover som vi numera också tycks gilla i Sverige.

Det här är en äkta sedan. Trots det finns det gott om utrymme. Inte minst för passagerarna i baksätet där benutrymmet är imponerande generöst, även om takhöjden kan upplevas som begränsad om man är lång.

Plockar man ut golvskivan i bagageutrymmet kan man dessutom lasta hela 520 liter. Det är inte heller så illa. Men den där nyinköpta tvättmaskinen som du annars hade hoppats på att slänga in i kombin? Njae, den får du nog köpa med hemkörning.

Som förare sitter du bra, med god sikt fram och åt sidorna, och sittpositionen känns en aning upphöjd mot liknande modeller i samma storlek. Där fram är platserna inte riktigt lika rymliga som baksätet, men jag sitter ändå bra. Ett mjukt armstöd i dörren ger dig något att vila armen mot när du kör. Alla nödvändiga instrument finns inom bra räckhåll och är överskådliga.

Storleksmässigt är P5 ungefär två decimeter längre och en decimeter högre än Tesla Model 3 och Polestar 2. Det här gör mycket på utrymmet i kupén vilket är ett stort plus om man ofta åker fler än två i bilen.

Design: Lite lagom

De första intrycken av exteriören ger ett ganska milt uttryck. Inget superextrovert som sticker ut. Finliret ligger i detaljerna som de X-formade lyktorna, kromlisten som som löper under sidorutorna och den stora hajfenan på taket. När man betraktar bilen en stund så ser man att det unika för modellen ligger i de små detaljerna. P5 förkroppsligar det svenska fenomenet ”lagom”.

Interiören ger bilen ett ombonat intryck. Mjuka konsoler och balanserade materialval genomsyrar hela kupén. Det mesta styr du genom pekskärmen i mitten eller genom röststyrning. Vi slipper ett överflöd på knappar och reglage – även om vissa basfunktioner finns kvar i knappform på ratten och spakarna bakom.

Ett stort plus är sportstolarna som är standard på alla varianter av P5 på den svenska marknaden. De är riktigt snygga, och dessutom oerhört bekväma. Även om det inte fanns stolsvärme i pressbilen jag körde så kommer det att finnas i de produktionsklara bilarna. Däremot får bilen ingen rattvärme.

Körningen är bekväm

Provkörningen överträffade mina förväntningar. Xpeng P5 är riktigt bekväm att åka i och den går mjukt och fint på vägarna även när underlaget är dåligt. Xpeng har också lyckats tona ner både vägljud och vindbrus ordentligt vilket bidrar till en ökad komfort.

Den känns balanserad i kurvorna och bilen blir dessutom tillräckligt kvick med Sportläget att man känner den där direkta elbilskicken när man trycker plattan i mattan, även om P5 inte är ett prestandamonster. De andra två körlägena Standard och Eco tonar ner kraften och bilen blir betydligt lugnare och mjukare vid gaspådrag.

P5 har också en hel del aktiva förarassistanssystem som autobroms, lane assist, dödavinkelvarnare, parkeringshjälp och andra nyttiga funktioner som går att inaktivera eller aktivera genom bilens mittskärm. Får att uppmärksamma dig som förare finns både ljud och visuella varningar. Men du kan också bli varnad genom att bilen rycker i bältet eller ratten för att uppmärksamma dig.

De flesta förarassistanssystemen fungerade bra även om lane assist var lite väl gnällig ibland när körbanan var smal eller när det var befogat att lägga sig nära en sidolinje. Efter en stund blir det lite jobbigt när bältet rycker i dig flera gånger i minuten – men som tur var kan funktionen avaktiveras.

Xpeng är ett teknikföretag

Det här är en elbil från ett teknikföretag. Det är så Xpeng vill nischa in sig. I fokus står tekniken, och den egenutvecklade mjukvaran Xmart OS och körsystemet XPilot som på sikt ska bli det autonoma körsystemet. Idag i Sverige innebär XPilot dock bara en adaptiv farthållare med filhållning som fungerar bra.

Det är tydligt att infotainmentsystemet Xmart OS är relativt nytt. På vissa områden lämnar det en del att önska. Navigeringen fungerar bra, men vad jag kunde se idag finns ingen ruttplanerare med förslag på laddare. Dessutom är utbudet av appar något begränsat även om musiktjänsten Spotify finns. Det finns således en del rum för förbättring och det kommer säkert bli bättre i framtiden.

Xpeng P5 har stöd för trådlösa uppdateringar och i takt med etableringen i Europa så kommer det säkert också komma en hel del förbättringar och nyheter. Det var i alla fall något som representanterna för Xpeng Sverige förde fram. I Kina har Xpeng-bilarna ett helt annat ekosystem av funktionalitet, appar och tjänster; så kompetensen och kreativiteten finns hos Xpeng. Den ska bara tillämpas utifrån de europeiska förutsättningarna.

Teknisk prestanda

I Xpeng P5 sitter ett batteri på 66 kWh vilket ger en räckvidd på upp till 465 kilometer. Den är framhjulsdriven och drivs av en motor på 155 kW (211 hk). 0–100km/h sker på lugna 7,5 sekunder. Värmepump är standard och det finns dessutom stöd för V2L-teknik för att driva externa elektriska apparater. Snabbladdningshastigheten är kanske något i underkant, maximalt 70 kW. Xpeng har satt ett riktpris på 550 000 kronor som kommer bli mer definitivt under de kommande veckorna.

Det bättre och det sämre

De bra sakerna med Xpeng P5 är den rymliga kupén och bekväma säten vilket gör bilen skön att åka i. Dessutom har Xpeng lyckats eliminera vägbuller på ett tillfredsställande sätt vilket ger en tyst åktur.

Bland det som är mindre bra är infotainmentsystemet Xmart OS. Det saknar en del för att bli riktigt komplett – men Xpeng har här alla möjligheter att rulla ut trådlösa uppdateringar vilket vi sannolikt också kommer kunna räkna med i framtiden.

Vilka utmanar Xpeng P5?

Som ett helt nytt bilmärke kommer Xpeng behöva genomgå samma resa som både Tesla och Polestar en gång gjort på den svenska marknaden: Att övertyga om att Xpeng är ett tryggt val. Till sin fördel har Xpeng ett samarbete med Bilia vilket gör affären tryggare genom god tillgång på service men också ett omfattande återförsäljarnätverk.

Det ligger också nära till hands att jämföra P5 med Polestar 2 Standard range Single motor och Tesla Model 3 Standard Range. Räckvidds- och prestandamässigt är de alla snarlika – även om Model 3 är något piggare. Prismässigt lägger sig P5 mitt mellan Teslan och Polestar – 500 000, 550 000 respektive 600 000 kronor.

Polestar har valt Android Auto som operativsystem vilket är riktigt vasst och ett av de bästa systemen som marknaden har att erbjuda idag. Både Tesla och Xpeng har valt att utveckla egna operativsystem. Tesla har ett tidsmässigt försprång och OS:et har hunnit bli välintegrerat för att ge en komplett körupplevelse – medan Xpeng nyss har börjat.

P5 erbjuder en rymligare kupé än både Tesla Model 3 och Polestar 2 – speciellt tydligt blir det när man åker fler än två personer i bilen. Här finns garanterat också bäst kompromisslös plats för barnstolar.

Komforten är dessutom ett stort plus i P5 jämfört med Model 3 och Polestar 2. Du sitter högre i P5 och den mjuka och tysta färden ger en lugnare resa. De andra två modellerna har ett större fokus på sport – vilket också medför andra komfortegenskaper. Här handlar det mest om de egna preferenserna, om vad man som förare själv prioriterar.

Min slutsats är att Xpeng P5 har goda chanser till att bli en omtyckt elbil. Det är en praktisk och harmonisk sedan, bekväm att köra med gott om plats – och framtida mjukvaruuppdateringar kan bara göra bilen bättre. Helt klart värd att kolla in för den som inte vill hoppa på suvtrenden eller de överdrivet sportiga elbilarna!

Nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad med Allt om Elbils nyhetsbrev. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.