Då var det dags att sätta sig bakom ratten på Ford Mustang Mach-E AWD Long Range. Turen gick från Kista i norra Stockholm, med ett tidigt lunchstopp vid Nacka Strand. Därefter gick färden vidare på E4:an mot Jönköping följt av riks 40 mot Göteborg. En sträcka på ungefär 50 mil.
Under resan blev det två laddstopp. Ett planerat laddstopp på Ionity i Mantorp på uppmaning av bilens navigationssystem. Det laddstoppet hade räckt gott och väl, men i Ulricehamn behövde naturen ha sin gång. Det blev en toapaus. Då passades det på att kräma i lite extra på Ionity-laddaren där för att slippa gå under 5 procent vid ankomsten i Göteborg.
I den här artikeln går jag igenom några första intryck. Under veckan kommer senare fler intryck.
Första intrycken
Det första intrycket av Ford Mustang Mach-E är att det är en läcker bil både exteriört och interiört. Ford har lyckats med att paketera in muskelkänslan från Mustang i en SUV på ett bra sätt. Som förare sitter man högt, och den muskulösa huven sträcker sig bortom instrumentpanelen påminner om bilens ursprung. Man känner sig stor och stark när man rullar på våra små svenska vägar. På en parkeringsplats med andra bilar sticker den ut som den större bilen.

Skön bil för långresan
Kort sagt så har Ford utan tvekan lyckats ta fram en bil med hög komfort. Fjädringen kan stötvis upplevas hård när vägunderlaget är riktigt dåligt med skarvar och håligheter. Men på väl underhållna vägar går bilen mjukt. I höga hastigheter är bullernivån från vägbanan helt klart godkänd och ingen tillstymmelse till störande vindbrus hörs.
Jag vill också hylla sittkomforten. Under resans gång fanns inga spår av träsmak i baken. Det finns gott om plats för armar och ben och det är enkelt att variera sittställningen för att öka variationen och hålla kroppen alert.

Bilens förarassistanssystem med filhållning och adaptiv farthållare imponerar också. Systemet har mjuka rörelser vilket ökar komforten och hittar den nya filen vid filbyte precis när man förväntar att den ska göra det.
Endast under ett kort parti utanför Linköping när vägmarkeringarna upphörde ville bilen istället lägga sig i vägrenen utan att larma om att något var tokigt. Här bär väl dock Trafikverket det högsta ansvaret, även om det så klart alltid är önskvärt med ett förarassistanssystem som kan förutse det oförutsedda.
Tre körlägen
Mustang Mache-E erbjuder tre olika körlägen. Active, Whisper och Untamed ändrar motorljudet, kupébelysningen och bilens respons. I stadskärnan gör standardläget Active sig bäst. Bilen är pigg och svarar när det behövs men är inte ohämmad kraftfull.
När du slår på Untamed mötes du av en direkt respons på alla reglage och bilen släpper lös all kraft. Ett körläge mer lämpat utanför stadsmiljön med mindre medtrafikanter och bättre uppsikt. Det tredje läget Whisper kan närmast beskrivas som ett Komfort/Eco-läge som reducerar kraft och sänker effektljuden i kupén för ökad komfort.
Knappar och reglage
Ford har utvecklat ett infotainmentsystem placerat i en central skärm. Här styrs navigation, musik, telefon och klimatanläggningen. Ford var noga med att påtala att det är en förseriebilar med ett system som inte är helt klart. Systemet fungerade bra, men en del av interaktionen var bitvis katastrofal.
Den främsta kritiken vill jag rikta till reglagen som styr klimatanläggningen. För att justera kupétemperaturen kan man tro att det bara är att klicka på plus eller minus intill temperaturen. Istället öppnas ett långt färgspektra där man kan svepa fram rätt temperatur. Ett totalt onödigt steg som tar fokus från körningen. Uppsidan med ett skärmbaserat gränssnitt är att Ford kan göra om och göra rätt genom en mjukvaruuppdatering.

I övrigt är systemet smart nog att komma ihåg mina senaste val, det är enkelt att klicka sig fram mellan de senast använda vyerna som telefonen, mediaspelaren eller navigationen. Därtill finns röststyrning som fungerar bra.
Summering
På det stora hela är Ford Mustang Mach-E en kul bil att köra. Den erbjuder hög komfort och är rymlig. Förarassistanssystem fungerar exemplariskt. Infotainmentsystemet behöver enligt min mening lite mer arbete för att göra det mer intuitivt.
Färddatorn sammanfattar resan med 512 kilometer och en genomsnittlig förbrukning på 24,0 kWh/100 km där de största delarna gick på motorväg i 110 eller 120 km/h. 91 procent av energin gick till framdriften av bilen, 7 procent till klimatanläggningen och 2 procent till tillbehör förtäljer färddatorn.
Under veckan kommer vi titta närmare på Ford Mustang Mach-E. Håll utkik!
Kommentera