Provkört: Skoda Enyaq Coupé RS iV – här är första intrycken

Jag har varit i Toscana och provkört Skoda Enyaq Coupé RS iV. Mitt första intryck är att Enyaq gör sig riktigt snygg som en coupésuv. Det var ju dessutom så vi fick se det ursnygga Enyaq-konceptet Vision iV för första gången.

Bakom ratten i min röda Skoda Enyaq Coupé iV samlar jag enkelt intrycken från en kupé som är inbjudande och välarbetad. Fina materialval och en organiserad instrumentering finns framför mig. Det känns ombonat på ett modernt Skoda-vis.

De bekväma sportstolarna och ett emblem på ratten påminner mig om att det är den sportiga RS-varianten jag fått nycklarna till. Utöver tuffare visuella detaljer erbjuder RS också ett sportchassi, större fälgar och mer prestanda som har stor påverkan på körkänslan.

Komfort eller tuff?

Det är svårt att sätta hårdare dämpare eller större fälgar på en bil utan att det påverkar komforten. Ute på vägarna så känner jag att det är RS-modellen jag kör. Det är just de större hjulen (21-tumsfälgar) och det sportigare chassit som gör att ojämnheterna och buller enklare hittar in i kupén när vägen är dålig. (Det är de ofta i Italien).

På de sämre underlagen märker man en tydlig skillnad mot de mer komfortmässigt optimerade varianterna som också erbjuds i Enyaq-serien.

Däremot glider RS-varianten fram med en stadig känsla på de betydligt mer jämna vägarna som jag också fick uppleva.

Vid högre fart och kurvor är bilen följsam utan att kränga allt för mycket vilket många andra stora och tunga elsuvar gör. Det kan vi tacka sportchassit för. Det hela känns tryggt – även om jag är övertygad som att RS-modellen hade klarat att leverera mer kraft ur bilens två motorer.

Med en effekt på 220 kW (299 hk) i RS-modellen är Skoda kanske en aning blyga. Bilen gör 0–100 km/h på 6,5 sekunder. Man är snabb ur rödljusen, men inte snabbast. Det får bilen att ibland kännas tung. Den som gillar fart hade kanske förväntat sig mer av en RS-märkning. Många andra prestandasuvar är betydligt piggare.

Till RS-variantens försvar är det en märkbar förbättring mot de motorsvagare varianterna i Enyaq-serien. De kör samma sprint på 7 eller 8,8 sekunder. Vi får ju inte heller glömma att Skoda Enyaq i grunden ska vara en komplett familjebil och det är ju istället där Skoda lagt sitt fokus.

I kupén är utrymmet riktigt bra. En lång vuxen kan bekvämt få plats i framsätet och ändå ge plats till en minst lika lång vuxen i baksätet. Däremot kan det bli lite trångt med tre fullvuxna i baksätet då mittsitsen kan upplevas något smal och takhöjden är något begränsad här på grund av en antennanordning på glastaket.

Bagageutrymmet lastar 570 liter, vilket endast är 15 liter mindre än vanliga Enyaq. Här finns skidlucka, och baksätena kan fällas enligt 40/60-principen. Så bra att lasta är den fortfarande trots det sluttande bakpartiet.

Coupé eller inte? RS eller inte?

Personligen tycker jag att Skoda Enyaq Coupé iV är riktigt snygg formmässigt. Den sluttande kupén ger ett mycket mer läckert och strömlinjeformat intryck än den mer boxiga Enyaq iV. Det stora glastaket som sveper över hela bilen ger en härlig kontrast och inramning av taklinjen. Dessutom ger glastaket en högre takhöjd vilket är ett stort plus.

Utöver det sluttande bakpartiet så är Skoda Enyaq Coupé och Skoda Enyaq i övrigt samma bilar. Samma front, samma sidor, samma interiör, och samma drivlina. I sin helhet har Skoda lyckats med formgivningen av Enyaq-serien med en stadig och stabil design. Man har vågat sig in på innovation i lagom mängd, vilket ger ett tryggt resultat som inte skrämmer.

Om man fallit för Enyaq och gillar ett sportigare intryck är coupémodellen definitivt det rätta valet. Vill man dessutom ha lite extra kraft är RS-modellen det enda valet.

För den som vill prioritera komfort, räckvidd och praktikalitet så kan vanliga Enyaq med det lite större bagaget vara ett alternativ. Här finns tvåhjulsdrivna ”80”-modellen som erbjuder längst räckvidd i serien eller fyrhjulsdrivna 80x med fortfarande lång räckvidd men också just fyrhjulsdrift.

Fakta

Skoda Enyaq Coupe RS iV lanseras på den svenska marknaden i maj. Orderböckerna öppnade Skoda i februari. Priserna startar på 664 500 kronor.

  • Räckvidd: 497 km
  • Batteri: 82 kWh (netto 77 kWh)
  • Motoreffekt: 220 kW
  • Topphastighet: 180 km/h
  • Snabbladdning DC: 135 kW
  • Dragkrok: 1200 kg

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.