Snart startar leveranserna av Zeekr 7X på den svenska marknaden. Intresset har varit stort kring denna nykomling som designats i Göteborg. Jag åkte till Portugal för att bli en av de första att ratta den kommande elbilen, och visst imponerar den.
Zeekr 7X är en eldriven SUV som sticker ut. Inte minst när det kommer till snabbladdningen. Intervallet 10 till 80 procent kan avklaras på 13 minuter vid snabbladdaren på den variant av 7X som laddar snabbast. Det är den snabbast laddande elbilen på den svenska marknaden. Men matchar resten av 7X prestandan för att skapa en succé?
Zeekr 7X mäter nästan 4,8 meter i längd och placerar sig i ett segment av populära mellanstora bilar. Jag körde toppmodellen 7X AWD med fyrhjulsdrift, en total motoreffekt på 470 kW och den högsta utrustningsnivån Privilege. Sprinten 0 till 100 km/h görs på 3,8 sekunder. Den har ett batteri på 100 kWh, som kan laddas från 10 till 80 procent på 16 minuter. WLTP-räckvidden är 543 km.

När jag kliver in i bilen möts jag av en rejält rymlig interiör med gott om benutrymme och god takhöjd. Stolarna är sköna och hela interiören i sig känns mycket ombonad. Man har inte gjort något galet eller utsvängt som kan provocera.
Materialvalen är helt enkelt genomtänkta och håller en hög kvalité. Zeekr 7X har blivit betydligt mer nedtonad med mycket mindre ”bling bling” än sina tidigare syskonmodeller. Det är positivt.

Zeekr 7X känns helt enkelt betydligt mer sober och omsorgsfullt utformad. På ratten finns tydliga knappar som är enkla att klicka på, och ytterligare fysiska reglage finns bakom ratten och under den centrala pekskärmen.
Resten sköts via den stora pekskärmen som är snabb och responsiv… men det finns ett stort frågetecken här. Men mer om det senare… Den stora pekskärmen kompletteras av ett instrumentkluster bakom ratten och en headup-display.

Baksätet är särskilt imponerande och det lätt att ta sig in i det med dörrar som öppnas i 90 gradersvinkel. Utrymmet här bak imponerar verkligen. Detta är ett av få baksäten där jag sitter helt obehindrat med min längd på 191 cm. Det är altid lika glädjande!



Zeekr 7X genomsyras av smarts och bra förvaringdlösningar. Ett bagage som lastar 539 liter och en frunk på 42 liter. Dessutom finns det förvaringsmöjligheter i dörrsidorna i dolda fack, utrymmen under baksätet och en stor mittkonsol.
Körning: ”Pigg och komfortabel”
På vägen känns Zeekr 7X som en stor bil men sikten är god runt bilen och den är snabb i styrresponsen. Den är pigg tack vare sina 470 kW vilket ger gott om kraft vid omkörningar. Körkänslan är stabil och trygg.

När vi kom upp i bergen testade vi bilens olika körlägen. I sportläget blev bilen styvare och mer direkt i responsen och bitvis väldigt stötig. I kontrast till det blir bilen i komfortläget mycket mjukare och erbjuder en mer avslappnad upplevelse. Den adaptiva fjädringen gör ett bra jobb att anpassa bilen efter underlaget.
Under provkörningen testade vi också offroad-egenskaperna. Med höjd markfrigång och aktiverat offroad-läge tog sig bilen sig fram längs ojämna och leriga vägar utan problem. En modern stads-SUV är väl aldrig en riktig terrängbil – men för snöiga uppfarter eller dåliga landsvägar räcker kapaciteten gott och väl.

Men mjukvaran…
När man köper en helt ny bil bör man också kunna kräva att mjukvaran ska fungera. Vi rattade visserligen förseriebilar men trots det fanns det vissa moment som oroar. Vilket är synd på en annars mycket fin bil.
Ett stort frågetecken är bilens navigeringssystem. Zeekr kommer nämligen med en märklig rekommendation och lösning. I bilen finns ett integrerat navigationssystem, men det är inget bra. Därför har Zeekr utvecklat ytterligare ett kartsystem som är appbaserat. Den ”rätta” navigeringsappen som Zeekr rekommenderar startar man då istället upp genom att hoppa in i mappen med appar och sedan välja navigeringsappen. Den fungerar förvisso bra som navigeringsapp…

Men konsekvensen blir att upplevelsen av att navigeringen skulle vara integrerad i bilens system blir som bortblåst. ”Hem”-vyn blir aldrig en kartvy. Om man exempelvis växlar vy för att justera någon inställning så är vägen tillbaka till navigeringen inte bara att minimerar inställningsmenyn.
Man måste istället då starta upp kart-appen igen genom att återigen hoppa in i mappen med appar och välja navigeringsappen. Det är en konstig lösning på ett problem som inte borde finnas.
Trösten är att den separata navigeringsappen på sikt ska ersätta den inbyggda navigeringen och bli riktigt integrerad. Man har helt enkelt gjort detta som den snabbaste lösningen för att kunna erbjuda en fungerande navigering. Den fixen ska komma via en trådlös uppdatering, men man har alltså inte löst det ännu. Det är lite störigt.
Men på det stora hela fungerar systemet annars bra med en snabb och responsiv mjukvara – och en vettig och begriplig menystruktur. Det ska dock sägas att vår testbil också drabbades av andra barnsjukdomar. Under körningen slutade alla ADAS-system att fungera och en tekniker fick nollställa bilen två gånger. Förhoppningvis är det löst till produktion.
Summerat

Sammanfattningsvis är Zeekr 7X en spännande nykomling i SUV-segmentet. Den kombinerar snabb laddning med hög komfort, en välsvarvad interiör och en design med svensk förankring. Att batteriet på hela 100 kWh bara ger en WLTP-räckvidd på 543 kilometer tyder dock på en törstig bil som praktiskt kommer räddas upp av den snabba laddningen.
Även om mjukvaran har vissa skavanker så tycker jag att bilen har en stor potential som en vettig eldriven familjebil med premiumkänsla. Den snabba laddningen och det goda utrymmet svarar helt enkelt upp till ett tydligt behov. Dessutom är priset inte helt fel. Basmodellen börjar på 579 000 kronor, och den topputrustade Privilege jag körde kostar från 689 900 kronor. Det är mycket bil för pengarna.
Det är helt klart ett mycket bra tillskott på marknaden. Jag hejar på Zeekr och hoppas att de får till de sista bitarna i mjukvaran, då blir det garanterat en fullträff.
Fakta
- Drivlina: Fyrhjulsdrift
- Motoreffekt: 470 kW (639 hk)
- Acceleration (0–100 km/h): 3,8 sekunder
- Batterikapacitet: 100 kWh
- Räckvidd: Upp till 543 km
- Snabbladdning (DC): 10–80% på cirka 16 minuter med en 360 kW-laddare
Kommentera