Prognosen: Nästa år kommer alla nya bilar vara elektrifierade i Norge

I Sverige nådde vi nyligen 100 000 elbilar registrerade för trafik. Hittills i år är 40 procent av alla nya bilar i Sverige elektrifierade, där elbilarna står för 14 procent och laddhybriderna för 26 procent.

I Norge ser vi helt andra siffror. I en ny prognos från Norges Automobilförbund (NAF) visar man hur försäljningen av bilar bensin- och dieselbilar stannar upp. Under de första åtta månaderna i 2017 stod de för över 25 procent av försäljningen, under samma period 2021 uppgick de till 4,93 procent.

Om trenden fortsätter kommer den sista nya bensin- eller dieselbilen att säljas om sju månader i Norge. Det kommer markera slutet för den fossildrivna bilen i Norge, menar NAF.

– Nybilsförsäljningen av bensin- och dieselbilar håller på att dö ut i Norge. Om trenden fortsätter från de senaste fyra åren kommer försäljningen att stanna upp under första halvåret 2022. Det är långt tidigare än de mest optimistiska elbilentusiaster trodde var möjligt, säger Thor Egil Braadland, regeringskontakt på NAF till tidningen Motor.

Källa: Naf

Det realistisk svaret är dock att försäljningen inte kommer att stanna upp helt och hållet till våren. Det finns fortfarande segment som ännu inte har elektrifierade alternativ i kombination med behov av vissa specialfordon. Siffror visar dock tydligt i vilken riktning försäljningen går.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.