Prognosen: 60 miljoner elbilar i världen 2024 – Europa och Kina leder skiftet

Elbilarna fortsätter att ta en allt större del av nybilsförsäljningen och nu också på en större global skala. Sista kvartalet i 2023 var 20 procent av alla nyregistrerade bilar i världen en elbil. I Kina var andelen över 35 procent och i Europa 25 procent.

Det är analytiker vid BloombergNEF som summerat fordonsåret 2023 och blickar framåt. Särskilt Kina kommer göra ett tydligt avtryck framåt. Under 2024 kommer de sälja fler bilar än Europa och Nordamerika tillsammans, och det med en betydligt högre andel elbilar.

Andel elbilar, per marknad.

Analytikerna sätter dessutom spiken i kistan för bilar med förbränningsmotorer, som en gång för alltid har peakat, och det redan 2017.

– Vi är allt mer övertygade om att det inte finns något mer utrymme för bilar med förbränningsmotorer att nå de historiska nivåerna igen. Försäljningen har minskat med 23 procent sedan 2017, berättar Colin McKerracher, Head of Transport and Energy Storage på BloombergNEF.

Vid årsskiftet fanns det runt 40 miljoner elbilar ute på vägarna globalt. I slutet av detta året kommer den siffran nå nästan 60 miljoner. En klar majoritet kommer att finnas i Kina och Europa. Av den totala fordonsflottan globalt innebär det fyra procent elbilar.

Antal elbilar, per marknad.

Eldrift per fordonslag 2023

Registreringsstatistik med andelen eldrivna fordon i olika segment:

  • 44 procent av alla tvåhjulingar
  • 43 procent av alla bussar
  • 17 procent av alla personbilar
  • 7 procent av lätta kommersiella fordon
  • 2 procent av ala tunga lastbilar.

Se föredraget

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.