Premiär: Supersnabba elbilen Hyundai Ioniq 5 N

Hyundais prestandadivsion N har nu visat upp sin första elbil. Det i form av Hyundai Ioniq 5 N som levererar upp till 478 kW (650 hk) i motoreffekt. Det ska vara tillräckligt för att ta bilen från 0 till 100 km/h på 3,4 sekunder och leverera en toppfart på 260 km/h.

Modellen är givetvis fyrhjulsdriven med dubbla motorer och i bottenplattan gömmer sig ett nytt mer kraftfullt batteri på 84 kWh. Det ska vara möjligt att snabbladda från 10 till 80 procent på 18 minuter.

N-modellen skiljer sig också visuellt från standardversionen av Ioniq 5 med nya proportioner. Den är 20 mm lägre, 50 mm bredare i botten för att rymma bredare däck och 80 mm längre på grund av den mer framträdande diffusorn.

Till det tillkommer flera prestandahöjande designelement såsom kontrasterande svarta detaljer och en bakspoiler av vingtyp, som ska lyfta fram de sportiga aspekterna och maximerar dess förmåga vid bankörning.

Interiört genomsyras modellen av N-emblem och en ny sportratt. Den nydesignade ratten har programmerbara knappar där föraren kan definiera olika körlägen. På ratten finns också en boost-knapp som kan maximera motoreffekten och accelerationen.

Nytt är också nya sportstolar med förstärkta bolster för att hålla föraren på plats under skarpa kurvtagningar. Stolarna är också placerade 20 mm lägre än i standardversionen av Ioniq 5.

Simulerar växellåda

För att förmedla känslan av en sportbil har Hyundai N också utvecklat en elektronisk växellåda som simulerar den åttaväxlade dubbelkopplingsväxellådan som finns i N-bilar med förbränningsmotorer. Den simulerar en växling genom att kontrollera motorns vridmoment och levererar samma ryckiga känsla mellan växlingarna.

Genom ett högtalarsystem med 10 högtalare möts man också av ett kraftfullt motorljud för att motsvara upplevelsen.

Hyundai N har ännu inte kommunicerat några prisuppgifter för modellen – men klart är att den ska gå i produktion. Lanseringen blir först i Sydkorea i september, följt av Europa senare under hösten eller vintern.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.