Premiär: Nya sportigare Cupra Born VZ med 326 hk lanserad  

Spanska bilmärket Cupra som är en avknoppning av Seat har alltid varit känt för extra sportiga och kraftfulla modeller. Märkets första elbil Cupra Born var kanske däremot inget kraftpaket. Nu blir det ändring på det när Cupra lanserar Born ZS med mer prestanda.

Den elektriska drivlinan levererar nu upp till 240 kW (326 hk) i motoreffekt, en ökning med 40 procent jämfört med den tidigare starkaste e-Boost-versionen. Vridmomentet ökar med 75 procent till 545 Nm. Born ZS klarar nu sprinten 0 till 100 km/h på 5,7 sekunder och har en toppfart begränsad till 200 km/h.

Cupra har också justerat chassit med löftet om en dynamik som matchar den nya prestandan. Ett nytt DCC Sport-chassi, en mer responsiv styrning i kombination med förfinad bromskänsla och en mer robust bakre broms ska bidra till den dynamisk prestandan.

Cupra Born VZ får också ett nytt större uppgraderat batteri på 79 kWh som ska leverera upp till 570 kilometer i räckvidd. Snabbladdning är möjlig med upp till 170 kW och att ladda från 10 till 80 procent ska bilen klara på 30 minuter. AC-laddning har en effekt på 11 kW.

Exteriört bjuder Born VZ på nya 20-tums lättmetallfälgar, nya exteriörfärger samt en VZ-logotypen bak.

Interiören

Med lanseringen av Born VZ får modellen också en ny och större touchdisplay på 12,9-tum, där touch-funktionen kombineras med upplysta sliders för att justera interiörklimatet och volym.

Standard är också CUP Bucket-stolar som är exklusiva för VZ-serien. De ger en ergonomisk och sportig sittställning. Modellen får ett nytt ljudsystem med 10 högtalare utvecklat i samarbete Sennheiser. En högeffektiva 425-watts Sennheisers AMBEO Concerto-systemet lovar uppslukande ljudupplevelse.

Cupra VZ lanseras under det tredje kvartalet av 2024.

– Cupra Born var en milstolpe för märket när vi lanserade modellen 2021 som vårt första helt eldrivna fordon. Med Cupra Born VZ tillför vi ännu mer kraft till denna modell och bevisar än en gång att elektrifiering och prestanda är en perfekt match, säger Wayne Griffiths, VD för Cupra.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.