Premiär: MW Motors Spartan EV är en enkel eldriven retro-terrängbil

Tjeckiska biltillverkaren MW Motors har fokuserat på att lansera retroinspirerade elbilar. För tre år sedan lanserade man sportbilen Luka EV inspirerad av en sportbil från 50-talet.

Nu är det säljstart för nästa modell på den Europeiska marknaden. Det rör sig om terrängbilen MWM Spartan EV komplett med fyrhjulsdrift och hög markfrigång inspirerad från samma era.

Spartan EV är sparsamt byggd utan komfortfunktioner som vi är vana vid i moderna bilar. Det finns varken elhissar, radio eller AC. Målet har varit att bygga en tålig arbetsbil som är enkel att underhålla. Det har man lyckats med. Allt är traditionellt enkelt i bilen. Det moderna sitter istället i drivlinan.

I Spartan EV sitter ett batteri på 62,16 kWh som ska ge en realistisk räckvidd på upp till 262 kilometer. Topphastigheten är 130 km/h. Snabbladdnings ska vara möjlig med upp till 63 kW. Att ladda från 0 till 80 procent ska ta ungefär 60 minuter. AC-ombordladdaren för hemmaladdning är på 6,6 kW och att ladda från 0 till 100 procent tar då ungefär 10 timmar.

Spartan EV har plats för fem personer, och får lasta upp till 735 kilo. Den ska dessutom kunna dra 2,5 ton på dragkroken.

The Late Brake Show har kikat närmare och provkört bilen. Du kan se inslaget i videospelaren nedan:

Priserna för Spartan EV startar på €40 000 inom Europa. Tillkommer gör skatter, moms och andra importavgifter. För den som beställer en Spartan EV idag är leveranstiden ungefär 6 månader.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.