Premiär för turkiska elbilen Togg – erbjuder upp till 500 km i räckvidd

För tre år sedan presenterade Turkiet sitt nya elbilsmärke Togg. Nu har den första elbilen haft premiär. Det handlar om en större SUV med europeiska ambitioner.

– Turkiets inhemska bil, Togg, kommer ut på Europas vägar med alla dess modeller. De kommer säga att ”de galna turkarna” kommer, sa landets president Erdogan under den högtidliga invigningen.

Togg erbjuder den nya elsuven i två motorutföranden. En variant med en motor på 150 kW (201 hk) som klarar 0-100 km/h på 7,6 sekunder. Dessutom kommer en andra mer kraftfull variant med en motor på 300 kW (402 hk) som klarar 0-100 km/h på 4,8 sekunder.

Räckvidden är 300 till 500 kilometer beroende på val av batteristorlek. Det ska ta 25 minuter att snabbladda batteriet upp till 80 procent.

Försäljningen av Togg ska starta i slutet av tredje kvartalet 2023. Priset kommer att ligga på runt motsvarande 550 000 kronor i Turkiet. Den europeiska exporten kommer starta någonstans runt 15 till 18 månader efter den turkiska säljstarten.

En elbil kräver också bra laddinfrastruktur. För att säkra laddinfrastrukturen i landet ska Togg genom dotterbolaget Trugo bygga minst 1000 stationer med snabbladdare i landet. Laddarna ska erbjuda en effekt på mellan 180 till 300 kW.

Efter lanseringen av den större suven planeras det för ytterligare modeller. Togg har redan förhandsvisat två modeller i form av en sedan och en coupé.

Foto: Togg.
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.